Έρευνα Monthly Review/VPRC για τους bloggers

Κατηγορία:
Πριν λίγη ώρα έλαβα ένα mail για κάποια έρευνα που διενεργεί το περιοδικό "Monthly Review" σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC για το προφίλ των bloggers στην Ελλάδα. Το mail αναφέρει τα εξής:

"Φίλε blogger,

Το μηνιαίο πολιτικό περιοδικό Monthly Review και η εταιρία ερευνών VPRC πραγματοποιούν μια έρευνα προκειμένου να αναδείξουν τα κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά των bloggers στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν σε ένα από τα προσεχή τεύχη του περιοδικού, καθώς και στην ηλεκτρονική του έκδοση (www.monthlyreview.gr).

Η επιλογή των blogs έγινε βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών, τα οποία θα βοηθήσουν στην ασφαλέστερη και αντιπροσωπευτικότερη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σε περίπτωση όπου οι διαχειριστές του blog σας είναι περισσότεροι του ενός, δικαίωμα συμμετοχής στην έρευνα έχουν όλοι τους ανεξαιρέτως.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον και το χρόνο σας.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απορία ή πρόβλημα."


(επισυνάπτονται ερωτηματολόγια)

Αυτό που είδα και αυτό που μου δόθηκε να καταλάβω με παραξένεψε και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κρύβω ότι με τρόμαξε. Για τους παρακάτω λόγους δεν προτίθεμαι να πάρω μέρος στην εν λόγω έρευνα και καλώ όσους συμμερίζονται τις απόψεις μου ή έχουν τις ίδιες απορίες να κάνουν το ίδιο.

1. Το ερωτηματολόγιο απαιτεί να συμπληρωθεί το όνομα του blog και του blogger. Θα συμμετείχα σε έρευνα με προσωπικό ερωτηματολόγιο μόνο αν γνώριζα επακριβώς ποια θα είναι η χρησιμοποίηση των προσωπικών στοιχείων μου στην έρευνα, κάτι το οποίο δεν είναι φανερό ούτε κατ' ελάχιστο στην εν λόγω έρευνα. Προσωπικά έχω σχεδιάσει ερωτηματολόγια που απευθύνονταν σε συγκεκριμένους χρήστες, αλλά:

α) δεν ζητούσα προσωπικά στοιχεία παρά μόνο ορισμένα απαραίτητα για την έρευνα δημογραφικά στοιχεία,
β) δεν προσπάθησα εκ των υστέρων να αντιστοιχίσω τα δημογραφικά στοιχεία με τους συγκεκριμένους χρήστες που συμμετείχαν στην έρευνα.

2. Το περιεχόμενο των ερωτήσεων παραείναι προσωπικό για να υπάρχει οποιουδήποτε είδους αντιστοίχιση του ερωτώμενου και των απαντήσεων που δίνει. Ή, πιο απλά, δε γουστάρω να ξέρει κανείς τι νομίζει ο exitmusician για την Αριστερά και τη Δεξιά. Εδώ μιλάμε περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής του ατόμου και εσείς προσπαθείτε φόρα παρτίδα
να αντιστοιχίσετε τα ευαίσθητα πολιτικά και ιδεολογικά μας πιστεύω με τα (έστω δικτυακά) ονόματά μας; Για ποιο λόγο πρέπει να ξέρετε το όνομα αυτού που σας απαντά; Μήπως για φακέλωμα;

3. Η έκφραση
"η επιλογή των blogs έγινε βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών" αφενός δεν με διαφωτίζει από τη μεθοδολογική πλευρά και αφετέρου με βρίσκει αντίθετο από την ιδεολογική πλευρά. Από τη μεθοδολογική πλευρά, δεν μου είναι ξεκάθαρο στη βάση ποιων χαρακτηριστικών πραγματοποιήθηκε η στρωματοποιημένη δειγματοληψία που υπαινίσσεται ο συγγραφέας στο mail. Από την ιδεολογική πλευρά, που ουσιαστικά αποτελεί τη βάση της μεθοδολογικής αντίρρησης, είμαι αντίθετος με οποιαδήποτε προσπάθεια ομαδοποίησης/ομογενοποίησης όσων συμμετέχουν στην κοινότητα των blogs βάσει των ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεών τους. Όσο υπάρχουν αριστεροί bloggers, άλλο τόσο υπάρχουν δεξιοί, κεντρώοι, ακροαριστεροί, ακροδεξιοί και απολιτίκ. Όσο υπάρχουν εθνικιστές bloggers άλλο τόσο υπάρχουν υπέρμαχοι της πολυπολιτισμικότητας, όσο υπάρχουν bloggers υπέρμαχοι του κρατισμού άλλο τόσο υπάρχουν φιλελεύθεροι. Και αυτή η πολυσυλλεκτικότητα είναι ένα από τα ειδοποιά χαρακτηριστικά της κοινότητας των bloggers. Συνεπώς, η οποιαδήποτε κρατούσα πολιτική/ιδεολογική άποψη μπορεί να προκύψει από αυτή την έρευνα δεν μπορεί να χαρακτηρίσει "γενικά" την κοινότητα των bloggers. Γιατί νομίζω ότι αυτή είναι η έννοια αυτής της έρευνας: να δώσει "γενικούς" χαρακτηρισμούς και να κολλήσει ταμπέλες σε μια κοινότητα που εκ των προτέρων οφείλει να αποποιηθεί τον τίτλο του "κινήματος".

4. Τέλος, δεν αναφέρεται αν τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους συμμετέχοντες, κατά τη συνήθη πρακτική. Αν και αυτό είναι το λιγότερο, αφού προϋποθέτει τη συμμετοχή στην έρευνα.

Θα έλεγα ότι η υπόθεση βρωμάει. Το ερωτηματολόγιο μυρίζει συντηρητίλα, λες και βγήκε από κάποιο think tank της κυβέρνησης (ορίστε τυχεράκηδες, σας αποκάλυψα και ποια είναι η πολιτική μου κλίση). Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το μεγάλο σφάλμα των προσωπικών ερωτηματολογίων, με κάνουν να σκέφτομαι ότι πάμε για big time φακέλωμα υπό το πρίσμα μιας τυπικής (;) έρευνας για το προφίλ των bloggers.

Και αν έχετε αμφιβολίες για τις... αμφιβολίες μου, ρίχτε μια ματιά στην προ μηνών έρευνα του Ζαφείρη Καραμπάση για το προφίλ, τα κίνητρα και τις πρακτικές των ελληνόφωνων bloggers, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπόνησης της πτυχιακής του εργασίας για το μεταπτυχιακό του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συγκρίνετε τον πειραματικό σχεδιασμό της έρευνάς του (μεταξύ άλλων: ανώνυμα ερωτηματολόγια, συμπλήρωση και υποβολή μέσω ειδικού site) αλλά και το περιεχόμενό της με τη χοντροκομμένη προσπάθεια της εν λόγω εταιρείας και πειστείτε.

Και κάτι ακόμα προς τους υπεύθυνους της εταιρείας: όταν
στέλνετε ερωτηματολόγια μέσω e-mail (άλλο μεγάλο λάθος) φροντίστε τουλάχιστον το αρχείο που επισυνάπτετε να μην είναι corrupted. 5 στις 6 φορές που προσπάθησα να το ανοίξω μου έκλεισε όλο το Word και μαζί όλα τα αρχεία που δούλευα. Ευτυχώς δηλαδή που έχω ανακαλύψει το autosave γιατί αλλιώς θα σας έπαιρνε και θα σας σήκωνε.
 

8 comments so far.

  1. Ανώνυμος 11/6/08 8:01 μ.μ.
    Θα πω ενα πραγμα.Το έλαβα κι εγω το μεηλ. Και μεχρι την ωρα που ειδα το ποστ σου ελεγα οτι ισως και να απαντουσα.Ομως εμενα σαν πολλες μου πεσανε οι ερωτησεις πολιτικου περιεχομενου,κι οχι τιποτα αλλο, αλλα απεχω εντελως.ωστόσο, το μεγαλύτερο ερώτημα παραμένει για μενα αυτό των κριτηρίων..!
  2. Ανώνυμος 12/6/08 11:27 π.μ.
    Βρωμάει δε λες τίποτα. Κι εμένα με επέλεξαν με "ποιοτικά χαρακτηριστικά" (ωραίο τυράκι είπε το ποντίκι) και τους απάντησα δεόντως:

    "Αγαπητέ κύριε Νικηταρά,

    Θα σας παρακαλούσα να μου εξηγήσετε σύμφωνα με ποιά λογική ζητάτε να απαντήσουμε ενυπόγραφα σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (όπως η οικονομική μας κατάσταση και οι πολιτικές μας πεποιθήσεις). Έστω και με ψευδώνυμο, από τη στιγμή που συνδέεται η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας με τις απαντήσεις που θα δώσουμε, θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα δεοντολογίας και νομιμότητας στην έρευνα σας.

    Επίσης, θα ήθελα να μάθω ποιοί πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες και πώς ακριβώς σκοπεύουν να τις αξιοποιήσουν. Μόνο μην υποτιμήσετε σας παρακαλώ τη νοημοσύνη μου λέγοντας ότι θα είναι εμπιστευτικές ή ότι τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν μόνο στο περιοδικό.

    Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχει ήδη γίνει μία εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα για τους Έλληνες μπλόγκερς, στην οποία ουδέποτε μας ζητήθηκε να αυτοφακελωθούμε.

    Μετά τιμής,

    Έλικας"

    Υ.Γ. Εννοείται ότι τρεις μέρες μετά, δεν έχω λάβει απάντηση.
  3. JoaN 12/6/08 2:12 μ.μ.
    Κι εγώ το έλαβα το μέηλ και ήμουν έτοιμη να κάνω κάτι παρόμοιο (να στείλω μέηλ στον κ.Νικηταρά, να γράψω ποστ κλπ).
    Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα γράφεις και μένα ζορίστικε το γούορντ κ το πισί. :S
  4. kiara 12/6/08 6:23 μ.μ.
    Έχεις απόλυτο δίκαιο σε όλα όσα γράφεις! Εγώ δεν έλαβα κανένα μέιλ ευτυχώς! Πραγματικά είναι ανεκδιήγητοι! Τι, πίστεψαν ότι δε θα βρισκόταν κάποιος που να καταλαβαίνει πέντε πράγματα να τους εκθέσει;
  5. αντωνης 13/6/08 12:55 π.μ.
    εγω απλα το εσβησα το mail και μετα του τραβηξα και ενα αποκλεισμο του αποστολεα που ηταν ολος δικος του.
  6. A.F.Marx 13/6/08 12:48 μ.μ.
    Eγώ απάντησα, δεν έχω πρόβλημα...
    Δεν περιμένω την VPRC να με φακελώσει
    Ήδη είμαστε ΟΛΟΙ ποικιλοτρόπως και παντοιοτρόπως φακελωμένοι.
    Εκείνο που με ενόχλησε και με ταλαιπώρησε ήταν το προϊστορικό στήσιμο της έρευνας σε word. Θα μπορούσαν να στήσουν πιο φιλικά το ερωτηματολόγιο για κάποιον που θέλει να πάρει μέρος στην έρευνα.
    Να έχουν ας πούμε on line το ερωτηματολόγιο.
  7. [Germanos] 15/6/08 11:11 μ.μ.
    Οπως ειπα και στου αρκούδου , ειναι μια αποπειρα του συγκεκριμενου περιοδικού για διαφήμιση μεσω τζαμπα ερευνας.
    Το τζαμπα παει στο οτι η vprc θα πουλήσει τα προσωπικα σας στοιχεία σε λιστες και θα χρησιμοποιήσει τις απαντησεις σας για αλλες ερευνες
  8. Ανώνυμος 5/4/09 11:38 π.μ.
    情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

    麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

    情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

    借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

    A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

    a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍 

Something to say?