Ανακύκλωση - απλές δράσεις, θετικά μηνύματα

Κατηγορία:
Όσοι μένετε στην Αθήνα φαντάζομαι ότι έχετε δει (και ελπίζω να χρησιμοποιείτε) τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης που δέχονται απορρίματα από πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί και σίδερο. Τους τελευταίους μήνες τους χρησιμοποιώ σταθερά, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας να κάνω τη διαβίωσή μου φιλικότερη προς το περιβάλλον και λιγότερο ενεργοβόρα.

Παρά τη ανεπαρκή, γενικόλογη και ανεπίκαιρη ενημέρωση από τον Δήμο Αθηναίων (λες και το πρόγραμμα ανακύκλωσης πρέπει να μείνει κρυφό όπως το πόρισμα για τα δομημένα ομόλογα) παρατηρώ ότι αρκετοί από τη γειτονιά μου το έχουν πιάσει το νόημα. Αρκετές φορές έχω πετύχει κόσμο να αδειάζει στους κάδους χαρτιά, πλαστικά κλπ. και ουκ ολίγες φορές έχω βρει τον κάδο γεμάτο. Να σημειώσω ότι το τελευταίο δεν οφείλεται στην αραιή αποκομιδή, καθώς οι κάδοι αδειάζουν σίγουρα 2 φορές την εβδομάδα. Άρα κάτι γίνεται, ανταπόκριση υπάρχει, έστω και αν η οργάνωση του συστήματος από ορισμένους δήμους δεν είναι και η καλύτερη.

Εδώ να υπενθυμίσω τα είδη των απορριμάτων που επιβάλλεται να εναποθέτουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης:
  • χαρτοκιβώτια, χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων από χυμούς και γάλατα,
  • αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες,
  • γυάλινα μπουκάλια κάθε είδους, μικρά, μεγάλα
  • πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, απορρυπαντικών, τροφίμων κλπ
  • σιδερένιες κονσέρβες από γάλα, τρόφιμα κλπ
Στο γραφείο εδώ και περίπου 2 χρόνια συγκεντρώνουμε και εναποθέτουμε τις αρκετά μεγάλες ποσότητες άχρηστου χαρτιού που δυστυχώς παράγουμε στους κίτρινους κάδους που προορίζονται ειδικά για χαρτί - ενώ πρωτύτερα απλά τις πετούσαμε στα σκουπίδια. Από όσο ξέρω όμως είμαστε οι μόνοι στο Πανεπιστήμιο. Αν υπολογίσετε ότι α) μόνο από ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα του δικού μου γραφείου έφυγαν γύρω στα 7 κιλά χαρτί, β) το δικό μας εργαστήριο παράγει υπό κ.σ. λειτουργίας περίπου 8-10 κιλά άχρηστου χαρτιού κάθε μήνα και γ) μόνο στο δικό μας κτίριο στεγάζονται γύρω στα 50 εργαστήρια, γραμματείες και γραφεία καθηγητών καταλαβαίνετε για τι ποσότητες μιλάμε, που αυτή τη στιγμή πάνε χαμένες! Σκοπεύω με την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς να καταθέσω αίτημα προς τις αρχές του Πανεπιστημίου για την εγκατάσταση κίτρινων κάδων μέσα στους χώρους του κυρίως κτιρίου αλλά και κοντά στα κτίρια στα οποία στεγάζονται διάφορες άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Όμως δεν τρέφω τεράστιες ελπίδες, ούτε ζητάω πολλά. Έστω και 1-2 κάδοι να τοποθετηθούν έξω από τα κτίρια, κέρδος θα είναι.

Το πιο σημαντικό είναι η ανακύκλωση να ενσωματωθεί σε μία ευρύτερη περιβαλλοντική συνείδηση και κουλτούρα, και να μην ικανοποιούμαστε με μεμονωμένες προσπάθειες. Η ύπαρξη των υποδομών απλά διευκολύνει όσους έχουν ήδη το ερέθισμα να προσπαθούν να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον μέσα από τη δική τους διαβίωση. Και αν για τις επιχειρήσεις η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης λειτουργεί ως σημαντικός μοχλός πίεσης για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα περιορίζουν τις αρνητικές για το περιβάλλον συνέπειες της λειτουργίας τους, για τους μεμονωμένους πολίτες μοχλοί πίεσης δεν υπάρχουν. Εκεί βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα: η περιβαλλοντική συνείδηση να μην επιβληθεί αλλά να κατακτηθεί.
 

4 comments so far.

  1. Ανώνυμος 24/8/07 6:36 μ.μ.
    Μπράβο ωραίο post.Εμείς εδώ και 6-7 χρόνια μαζεύουμε τα χαρτιά μας και τα πετάμε σε κάδους ανακύκλωσης.Βέβαια περπατούσαμε αρκετά μέχρι να πάμε στο κάδο και ήταν και βαριά έτσι;Φέτος μας βάλανε κοντά μας αλλά από τους μικρούς.Η μεγαλύτερη μαλακία είναι που έχει αυτά τα 3 χωρίσματα για χαρτιά-κουτάκια κτλ και οι μαλάκες πετάνε ότι να ναι μέσα.
    Exitmusician και υπόλοιποι bloggers τι θα λεγετε να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία μέσω blogs για ανακύκλωση και γενικά προστασία του περιβάλλοντος , εξοικονόμηση ενέργειας κτλ.
    Ας χρησιμοποιήσουμε τα blogs για κάτι που θα μας ωφελήσει όλους και θα κάνει την ζωή μας καλύτερη.
    Χμ;.....
  2. Pan 24/8/07 6:50 μ.μ.
    Συγνώμη για τον κυνισμό, αλλά το πράγμα παράγινε.

    Που το είδατε το περιβάλλον; Έμεινε τίποτα όρθιο και ζωντανό;
  3. 2Σx2 24/8/07 10:46 μ.μ.
    Προ δεκαετίας είχε γίνει μια προσπάθεια, υπηρχαν κάδοι σε πολλά σημεία ακόμη και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές οι οποίοι και σταδιακά εξαφανίζονταν μυστηριωδώς. Δυστυχώς ακόμη και η ανακύκλωση μια μόδα ήταν στη χώρα μας!
  4. Ανώνυμος 22/1/08 4:08 μ.μ.
    επικροτω την ολη προσπαθεια ανακυκλωσης και συμμετεχω. Αλλα το βρισκετε πρακτικό να ειναι αυτοί οι κάδοι κλειδωμένοι; για να πετας μια μια τις συσκευασιες απο τις τρύπες,για να μην κλεβουν τις αδεις συσκευασιες καποιοι... ή για να μην πεταν κοινα σκουπιδια... αλλα ειναι πολυ χρονοβόρο και επιπλεον υπαρχουν συσκευασιες (πχ μπουκαλια υγρων απορρυπαντικων) που δεν χωρανε. Σε καποιες περιοχες ξερω οτι δεν ειναι κλειδωμενοι οι καδοι, και απλα ανοιγουν το καπακι και αδειαζουν μεσα την σακουλα. Ενω το να ειναι κλειδωμενοι νομιζω δρα αποτρεπτικα. Ας το επανεξετασουν το θεμα οι υπεαυθυνοι...

Something to say?