Έκτακτο

Δεν είχα σκοπό να γράψω γιαυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο γιατί δεν έχω τόση φαντασία ώστε να μην πέφτω στο λούκι να αναμασώ τα ίδια και τα ίδια λόγια αγανάκτησης και απελπισίας. Αλλά η στενοχώρια και η αγωνία είναι πλέον προσωπική. Μόλις έμαθα ότι το χωριό της συντρόφου μου στη Λακωνία, εκεί που την προηγούμενη εβδομάδα έκανα διακοπές αγναντεύοντας τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, γλιτώνει προς το παρόν την καταστροφή από τη φωτιά. Παρότι μας λένε να μην ανησυχούμε, θα είμαστε σε επιφυλακή όλη τη νύχτα μήπως και χρειαστεί να κατεβούμε επειγόντως. Ελπίζω και εύχομαι να μη χρειαστεί, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι άνθρωποι θα κινδυνεύσουν στη θέση μας.

Τα πάντα φαίνονται γελοιωδώς ασήμαντα. Δύο πράγματα θα πώ μόνο και τέλος. Το πρώτο είναι ότι πριν μία εβδομάδα επιστρέφοντας από την παραλία σκεφτόμασταν, μακαρίζοντας την τύχη μας, ότι "άλλες δυο-τρεις βδομάδες και ίσως γλυτώσει η Λακωνία από τις φωτιές για φέτος" αφού δεν είχε εκδηλωθεί κάποια σοβαρή φωτιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού... Το δεύτερο είναι κάτι που έλεγα εδώ και αρκετό καιρό: ότι όσο η κοινωνία, η πολιτεία και οι κρατικοί θεσμοί συνεχίζουν να βυθίζονται στα δικά τους τέλματα, τόσο οι τραγωδίες θα διαδέχονται η μία την άλλη και τόσο μεγαλύτερες θα είναι. Τότε συμπλήρωνα ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα. Τώρα σκέφτομαι, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί;

Είχα και ένα τρίτο να γράφω αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Επιφυλάσσομαι.
 

10 comments so far.

  1. Ανώνυμος 25/8/07 1:54 π.μ.
    ..δουλεύουν τον κόσμο, μια μέρα ξυπνάς και καίγεσαι ενώ πλήρωνες φόρους, δεν γαμιέται αυτή η ζωή ; 'Ομως γαμώτο Γιατί ..??
    ..αψηφάτε τους 2 και ψηφάτε κάνα άλλο κόμμα, πρόβατα !
  2. [Germanos] 25/8/07 11:04 μ.μ.
    ειναι ομως μια καλη ευκαιρια να σφιξουν οι κωλοι , φιλε exit
  3. Μπουρδουμπλούμ.... 26/8/07 1:08 π.μ.
    Αυτό οτ μεγάλο γιατί που εκφράζουν όλοι,φοβάμαι πως θα μείνει αναπάντητο... Καλή τύχη
  4. Ανώνυμος 26/8/07 2:31 π.μ.
    Φτάνει πια η κοροϊδία. Τετάρτη απόγευμα συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Βουβή. Χωρίς συνθήματα και μούντζες. Η σιωπή μας θα είναι εκκωφαντική.

    Διαδώστε το.

    Ο πόλεμος της φωτιάς
  5. Mauve_All 26/8/07 3:56 μ.μ.
    Εύχομαι όλα να πάνε καλά..
  6. proserpina 26/8/07 6:59 μ.μ.
    Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί θα το δεις στις πρώτες βροχές που θα πέσουν στις καμμένες περιοχές...

    Δεν έχω λόγια...Όσον αφορά την προσωπική στεναχώρια και αγωνία, τί να πω...έχουν ήδη καεί ή κινδυνεύουν να καούν τουλάχιστον 5 μέρη που 'ξέρω' (που έχω πάει, που έχω συγγενείς, που έχω σπίτι)
  7. Σπιτόγατος 26/8/07 7:25 μ.μ.
    Θα συμφωνήσω ότι το χειρότερο θα το δούμε με τις πρώτες βροχές...
    Και βέβαια μη πέσουμε στην παγίδα και πιστέψουμε τα σενάρια που κυκλοφορούν από συγκεκριμένες κατευθύνσεις περί δήθεν στοχοποίησης της Ελλάδας και ιδιότυπης τρομοκρατικής ενέργειας...η ανικανότητα, η έλλειψη συντονισμού και η ανετοιμότητα δεν καλύπτονται με τέτοιες κορώνες...και για να μη ξεχνάμε πως με την τροποποίηση του άρθρου 24 κάποιοι έκλειναν το μάτι πονηρά στους οικοπεδοφάγους...
  8. exitmusician 27/8/07 9:02 π.μ.
    Παιδιά ευχαριστώ για τις ευχές. Με πολύ κόπο και προσπάθεια (και μηδαμινή βοήθεια από το κράτος) κατάφεραν οι άνθρωποι του χωριού 3 φορές να αποτρέψουν τη φωτιά από το να κάψει το χωριό. Δυστυχώς όμως κάηκαν αρκετά κτήματα, ενώ υπάρχουν μέτωπα που τους γυροφέρνουν επικίνδυνα ακόμα και σήμερα.

    Για τα υπόλοιπα θα τα πούμε σύντομα.
  9. Neroula 29/8/07 1:05 μ.μ.
    Εχει πιαστεί και αναστατωθεί η ψυχή μου με όσα συμβαίνουν στη Λακωνία (από όπου κατάγομαι) αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο!! Ενα ολόκληρο γεωγραφικό διαμέρισμα...στις φλόγες. Μας αξίζει αυτός ο τόπος άραγε; Είμαστε τραγικά ανίκανοι να τον προστατέψουμε! Στην πλειοψηφία οι Ελληνες βολευόμαστε και δείχνουμε ανοχή αφήνοντας τα ανία της χώρας σε ανίκανους και βουλιάζουμε στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ στο χέρι...

    Σκέφτομαι πως θα διαμορφωθεί η κοινωνική δομή στην Πελοπόννησο....και θλίβομαι...
  10. exitmusician 30/8/07 3:59 μ.μ.
    Πολύ μεγάλο θέμα αυτό που αναφέρεις. Τα ρεύματα της εσωτερικής μετανάστευσης που θα δημιουργηθούν θα αλλάξουν τη δομή όλης της κοινωνίας.

Something to say?