Bloggers ενωμένοι ποτέ (;) νικημένοι

Κατηγορία:
http://enomenoiblogers.blogspot.com

Παρότι τον τελευταιο καιρό η επαφή μου με τη μπλογκόσφαιρα είναι εφαπτομενική εξαιτίας της απουσίας μου στο στρατό, έμαθα ότι δημοφιλή blogs έκλεισαν λόγω αναφορών για παραβίαση των όρων υπηρεσιών του Blogger (Τρωκτικό, Asimonis, ikor). Κοινό χαρακτηριστικό των τριων αυτών blogs είναι ότι ασκού(σα)ν κριτική και αποκάλυπταν τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικοοικονομικού συστήματος, άλλοτε με τρόπο κατά τη γνώμη μου χονδροειδή και επιφανειακό (στην περίπτωση του Τρωκτικού), και άλλοτε με καθαρή και λεπτομερή επιχειρηματολογία (όπως ο αγαπητός φίλος ikor) ή με εύστοχη σάτιρα (όσο πρόλαβα το blog του Asimonis). Όσο κι αν διαφωνώ με το περιεχόμενο και τον τρόπο γραφής των ψευδο-δημοσιογραφικών blogs όπως το Τρωκτικό, και όσο κι αν διατηρώ αμφιβολίες για το ρόλο ορισμένων από αυτά ως Δούρειου Ίππου, δεν παύω να ανησυχώ για την νέα αυτή μορφή δίωξης της κοινότητας των ιστολόγων.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η καινούρια μορφή δίωξης έχει στόχο όχι την κατάργηση της ανωνυμίας των blogs αλλά τον έλεγχο της ίδιας της ύπαρξής τους και την κατάργησή αυτής κατά το δοκούν και συμφέρον της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που επιδιώκει τον έλεγχο και τη διαστρέβλωση της πληροφορίας και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Είναι μία ακόμα κίνηση στη σκακιέρα της επιβολής μιας τάξης σιωπής, που προσομοιάζει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας. Είναι, όμως, μία προσπάθεια που προσκρούει στη δυναμική των μέσων συμμετοχικής δημοσιογραφίας και κοινωνικής δικτύωσης, αρκεί η τελευταία να αναδειχτεί στο βαθμό που πραγματικά υπάρχει, έστω και σε λανθάνουσα μορφή.

Η πρωτοβουλία των Ενωμένων Bloggers αποτελεί ένα βήμα προκειμένου να αναδειχτεί αυτή η δυναμική και έχει ήδη συγκεντρώσει την υποστήριξη αρκετών συν-ιστολόγων. Καθένας, βέβαια, μπορεί να έχει τις επιφυλάξεις του για το αν η συσπείρωση των ελλήνων ιστολόγων μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμα ιστολογίου αλλά οι προθέσεις είναι ειλικρινείς, η προσπάθεια βρίσκεται ακόμα στην αρχή και οι συμμετοχές πληθαίνουν. Επειδή λοιπόν, η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει δηλώνω τη συμπαράστασή μου σε αυτή την κίνηση ελπίζοντας παράλληλα και σε άλλες ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Τουλάχιστον, το blog δίνει βήμα για ανοιχτή συζήτηση και συμμετοχική λήψη αποφάσεων ως προς τους περαιτέρω τρόπους δράσης.
 

3 comments so far.

  1. Φράνσις 24/8/09 11:55 π.μ.
    Πετουμενο μου, ειλικρινα δεν εχω δαιβαει το σχετικο λινκ που παραπεμπεις, και γιαυτο επιφυλασσομαι. Δυο πραγματα με απασχολουν μονο: Πρωτον , οτι καπου διαβασα τις προαλλες οτι υπηρξε προταση του κυριου Σανιδα αν θυμμαι καλα, να θεωωρηθουν και τα μπλογκς ηλεκτρονικος τυπος, ωστε ολες οι δαιταξεις που ρυθμιζουν τα του τυπου, να εφαρμοζονται και σ' αυτα!!!! Δηγλαδη, εσυ κι εγω, που δεν ειμαστε δημοσιογραφοι, θα θεωρουμαστε ενδεχομενως οιονει εκδοτες εντυπου, με ο,τι αυτο συμνερπαγεται για τυχον διωξεις ποινικες, και γενικα ευθυνη περι του περιεχομενου των αναρτωμενων... Και το δευτερο ειναι , οτι εχω οπως ξεεις μια καχυποψια γιατασυλλογικα σχηματα. Φοβαμαι μηπως αυτες οι κινησεις, αν και μπορει αν ξεκινουν με καλη προθεση, ισως εχουν αποτελεσμα μοναδικο, να μας "μαντρωσουν " ολους τους ομονοούντες ωστε να μας εντοπιζουν πιο ευκολα. Τι λες; Σε φιλω. Ακομη μεσα; Ξανα δηλαδη μεσα;
  2. KitsosMitsos 29/8/09 1:32 μ.μ.
    Πολλά να πούμε και να κάνουμε.
    Καλά να'μαστε :-)
  3. exitmusician 6/9/09 3:14 μ.μ.
    Μέσα, μέσα. 18 Νοέμβρη D-Day :-)

Something to say?