Η πρώτη μεγάλη ήττα

Δε μου άρεσε ποτέ ο τρόπος που το Press-GR παρουσίαζε τις ειδήσεις-αποκαλύψεις του. Το διάβασα λίγες φορές και περισσότερο με ενόχλησε το άκρως επιθετικό του ύφος παρά οι αποκαλύψεις που βγάζει ή υποτίθεται ότι βγάζει στη φόρα. Δε με ενδιαφέρει επίσης αν οι διαχειριστές του είναι ένοχοι, αθώοι, θύματα, θύτες ή ο,τιδήποτε - αν είναι ένοχοι ας πληρώσουν, αν είναι αθώοι ας βρουν το δίκιο τους. Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα είναι ότι για πρώτη φορά ο όρος/ιδιότητα/τίτλος/whatever του ιστολόγου διασύρεται στα στόματα άσχετων με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και με πολλά άλλα θέματα, που καλύπτουν την άγνοιά τους με φωνές και ποδηγετούν όσους δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους. Δυστυχώς οι τελευταίοι είναι πολλοί. Άκουσα αρκετό κόσμο τις τελευταίες μέρες να μιλά αρνητικά, υποτιμητικά για τα blogs, κόσμος που δεν έχει σχέση με το Internet (πόσο μάλλον με τα ιστολόγια) και που προφανώς "διαμόρφωσε" άποψη από τον Μάκη και τον Κακαουνάκη.

Με ενοχλεί επίσης που έστω και με αυτό τον τρόπο βρήκαν κάποιοι σοβαρό πάτημα για να βάλουν φραγμούς στην ελεύθερη έκφραση μέσω των ιστολογίων. Ήδη η κυβέρνηση, με περισσή σπουδή, προωθεί νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη λειτουργία διαδικτυακών υπηρεσιών όπως τα ιστολόγια. Πιθανότατα, λοιπόν, το blog της Αμαλίας εμπίπτει στην κατηγορία των υβριστικών/δυσφημιστικών blog. Παράξενο, γιατί κοντά ένα χρόνο πριν όλοι έτρεξαν να αφουγκραστούν το πρόβλημα της Αμαλίας, να είναι "δίπλα" της, να αφήνουν σχόλια συμπαράστασης (Αβραμόπουλος, Βενιζέλος κλπ.) και κανείς δεν ήγειρε θέμα δυσφήμισης. The times they are a-changin'...

Από την άλλη, ακόμα δεν έχω ακούσει αντίδραση του προ των εκλογών υπέρμαχου των blogs και των bloggers Συνασπισμού. Φαίνεται ότι ο νέος πρόεδρος θεωρεί το appeal του ιδιαίτερα δυνατό ώστε να μη χρειάζεται να προσεταιριστεί την κοινότητα των blogs για να αυξήσει την εκλογική του δύναμη. Εξάλλου το δείχνουν και τα γκάλοπ -με 16% "ποιος τους γαμεί τους bloggers" (που γράφει και ο φίλος Nefelikas);

Δεν μπορώ πάντως να μην σκέφτομαι ότι όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να είναι ακόμα και inside job για να δοθεί η παραπάνω αφορμή για έλεγχο των ιστολογίων. Και αυτή η υποψία μου θα ενισχυθεί αν η υπόθεση κουκουλωθεί πανηγυρικά και το μόνο που απομείνει είναι ο (όποιος) νόμος. Βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα της πρώτης μεγάλης ήττας για την κοινότητα των blogs. Δούρειος Ίππος; Πιθανό και όχι παράλογο...
 

6 comments so far.

  1. Φράνσις 27/2/08 10:57 π.μ.
    Τα είπες ολα exit μου! Ο,τι ακριβως ειχα σκεφτει κι εγώ μάυτη την περίεργη υποθεση.Αυτος ο κυριουλης που κατα περίεργο τροπο ειναι θυγμενος και εμφανιζεται σε ολα τα κωλοκάναλα τι ρολο βαραει;Δεν εχω μπει ποτε στο συγκεκριμενο blog και τωρα και μονοαπο αντιδραση, θα συνεχίσω αν το κανω.Συμφωνω απολυτως με το ποστ σου, και πολυ φοβαμαι πως ακριβως αυτο συμβαινει- ολο αυτο ειναι προφαση για να υπαρξει φίμωση.το θεμα ομως γιαμενα ειναι αλλου: οταν δημοσιευεις, με την ευρεια εννοια, κατι οταν ισχυρίζεσαι πραγματα, πρεπει να εχεις αποδειξεις... ετσι; Νομιζω πως βασικος κανονας σεβασμου του αλλου και αυτοπροστασίας, ειναι να μην λες μαλακιες ανυπόστατες.και ο νοοων νοείτω.Πολύ καλο ποστ.Χαιρε.
  2. JoaN 27/2/08 5:21 μ.μ.
    Συμφωνώ και με σένα και με την auburn kate : "Νομιζω πως βασικος κανονας σεβασμου του αλλου και αυτοπροστασίας, ειναι να μην λες μαλακιες ανυπόστατες.και ο νοοων νοείτω"

    και τώρα τι; θα περιμένουμε; τι;.. ?!
  3. Ανώνυμος 27/2/08 8:57 μ.μ.
    Του αφησα κομμεντ του καψοτέτοιου , μπείτε δείτε
  4. Unknown 28/2/08 12:01 π.μ.
    για μένα πάντως δεν υφίσταται κοινοτητα των βλογς.. άρα δεν υφίσταται και ήττα..

    μακαρι να μην χασει η ελευθερια μας. ως ανθρωποι οχι ως βλογγερς.
  5. Ανώνυμος 28/2/08 3:52 π.μ.
    Ενημερωτικά: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9121
  6. exitmusician 28/2/08 12:13 μ.μ.
    Ξωτικό, συμφωνώ και ενοχλούμαι που τέτοιες πρακτικές που εφαρμόζονται από ελάχιστους μας χαρακτηρίζουν λίγο-πολύ όλους.

    Joan, περιμένουμε καταρχή το σχέδιο νόμου και κατά δεύτερο την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Από τα αποτελέσματα αυτών των δύο θα κριθούν πολλά.

    Γερμανέ welcome back καταρχήν. Πού του άφησες σχόλιο του Καψοτέτοιου, στο δικό σου ή στο δικό του;

    Narita, κοινότητα υφίσταται από τη στιγμή που υπάρχουν περισσότεροι του ενός bloggers. Κίνημα δεν υπάρχει, με την έννοια της οργανωμένης αυτοδιοικούμενης ομάδας.

    Επίσης, αν χάσουμε ως bloggers χάνουμε και ως άνθρωποι...

    Ανώνυμε, ευχαριστώ για την ενημέρωση. Η ανακοίνωση πάντως αναφέρεται στα ειδησεογραφικά blog και μόνο, ενώ η νομοθετική ρύθμιση πιθανότατα θα αφορά όλων των ειδών τα blog. Επιπλέον, ο προεκλογικός προσεταιρισμός της μπλογκόσφαιρας δεν αφορούσε μόνο τα πολιτικά/ειδησεογραφικά blog. Βλέπω ότι πλέον υπάρχει ένας διαχωρισμός σε ένα θέμα που αγγίζει όλη την κοινότητα των ιστολόγων.

Something to say?