Ανακύκλωση - update

Κατηγορία:
Η spirou ανέφερε σε προηγούμενο post της, σχολιάζοντας το σχετικό post μου, ότι στην πόλη της οι κοινοί κάδοι απορριμμάτων και οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης συλλέγονται από τα ίδια απορριμματοφόρα και ως εκ των πραγμάτων θεωρεί ότι αμφότεροι καταλήγουν κατευθείαν στη χωματερή. Αντίστοιχο παράδειγμα δήμου στην Αττική για τον οποίο ακούγεται ότι από τα απορρίμματα προς ανακύκλωση στην πραγματικότητα ανακυκλώνονται μόνο όσα είναι από αλουμίνιο και γυαλί, ενώ τα υπόλοιπα (χαρτί, πλαστικό κλπ.) επίσης καταλήγουν στη χωματερή, μου ανέφερε χτες η σύντροφός μου.

Σήμερα βρέθηκα στον Δήμο Αθηναίων για μια προσωπική υπόθεση και παρεμπιπτόντως χρειάστηκε να πέρασω και από τη Διεύθυνση Καθαριότητας. Είπα, λοιπόν, να ζητήσω μερικές πληροφορίες για το πού πάνε τα σκουπίδια που πετάμε στους μπλε κάδους. Οι πολύ ευγενικές και εξυπηρετικές υπάλληλοι με πληροφόρησαν στο μέτρο του δυνατού, λέγοντάς μου τα εξής:

1. Η αποκομιδή και των δύο τύπων κάδων (κανονικοί, μπλε) γίνεται από τα κοινά απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων (οι κίτρινοι κάδοι για το χαρτί και οι μικροί αλουμινένιοι κάδοι για πλαστικό-χαρτί-αλουμίνιο έχουν διαφορετικό τρόπο αποκομιδής).
2. Τα απορρίμματα αποστέλλονται με τα απορριματοφόρα στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, όπου και υφίστανται διαλογή.
3. Τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται στα εργοστάσια ανακύκλωσης - τα οποία από όσο γνωρίζω είναι ιδιωτικά - ενώ τα υπόλοιπα καταλήγουν στις χωματερές/ΧΥΤΑ.
4. Επίσης με ενημέρωσαν ότι πλέον ο Δήμος Αθηναίων ανακυκλώνει και οικιακά απορρίματα που προέρχονται από τρόφιμα.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι Δήμοι αναλαμβάνουν μόνο την αποκομιδή των απορριμάτων και όχι την οργάνωση του συστήματος ανακύκλωσης, για την οποία υπεύθυνη είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Σε αυτή μετέχει κατά πλειοψηφικό ποσοστό η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Έκλεισα ένα ραντεβού τη Δευτέρα το πρωί με τον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Καθαριότητας για την προσωπική υπόθεση που προανέφερα, αλλά θα προσπαθήσω να πάρω ορισμένες πληροφορίες για την ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Έχω αρκετές απορίες ακόμα και ελπίζω να πάρω πιο λεπτομερείς απαντήσεις. Αυτό όμως που με κάνει να ανησυχώ λίγο είναι ότι οι απαντήσεις που πήρα σήμερα θα έπρεπε να είναι άμεσα διαθέσιμες στο site του Δήμου. Ελπίζω ότι η έλλειψή τους οφείλεται απλά σε αβλεψία.

I'll keep you posted.

UPDATE 12/09/07

Σήμερα τελικά είχα μια λίγο πιο λεπτομερή συζήτηση, και οι διαδικασίες που περιέγραψα πιο πάνω άλλαξαν λίγο:
  • α) Η αποκομιδή γίνεται συνήθως από διαφορετικά οχήματα για τους κανονικούς κάδους και τους μπλε κάδους. Σε αυτή την περίπτωση, το όχημα που έχει απορρίμματα από κανονικό κάδο πάει κατευθείαν στη χωματερή, ενώ το όχημα που έχει απορρίμματα από μπλε κάδους πηγαίνει σε ένα από τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
  • β) Σε περίπτωση που η αποκομιδή και των μπλε και των κανονικών κάδων γίνεται από κοινό απορριματοφόρο όχημα (μη με ρωτάτε γιατί - πιθανότατα εξαιτίας λανθασμένου προγραμματισμού), τότε το όχημα πηγαίνει σε κάποιο κέντρο διαλογής.
  • γ) Για τα οργανικά απορρίμματα εφαρμόζεται τελικά η πρακτική της κομποστοποίησης (το είχα απορία αυτό), και το προϊόν μετατρέπεται σε λίπασμα κλπ.
Αυτά πρόλαβα να ρωτήσω, μιας και ο υπεύθυνος έτρεχε σαν το Βέγγο. Την έχουν ακούσει γενικώς τη φήμη ότι τα πάντα καταλήγουν στη χωματερή, και την απορρίπτουν. Ήταν πάντως ειλικρινείς, προσπαθούν για το καλύτερο, αλλά ελλείψεις υπάρχουν. Και όπως πάντα ευγενέστατοι.

Ελπίζω να σας διαφώτισα. Εγώ πάντως δεν έχω πλεον αμφιβολίες τουλάχιστον ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται. Αν μπορεί να γίνει καλύτερο είναι φυσικά θέμα προς συζήτηση.
 

19 comments so far.

  1. proserpina 7/9/07 4:45 μ.μ.
    Oh yes, keep us posted if you please :p

    Ενδιαφέρον αυτό...μακάρι να γίνονται όλα όπως λένε.

    Κάτι φίλοι μας στη Γερμανία μας είχαν πει οτι εκεί υπήρχαν κάδοι με τρεις υποδοχές για απορρίματα (γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, νομίζω) αλλά και οι τρεις κατέληγαν στο ίδιο δοχείο loool - πάει χάλασε και η Γερμανία. Ε, εντάξει, πιθανώς τα ξεχώριζαν μετά...
  2. spirou 7/9/07 10:30 μ.μ.
    Ksereis ti den mporw na katalavw?Giati mas vazoun na mpoume ston kopo na ksexwrisoume ta mpoukalia p.x. kai na ta riksoume stous mple kadous kathara kai xwris upolimata,an meta ta mazeuoun ola me to idio aporrimatoforo,sto opoio anakateuontai kiolas me ta diafora skoupidia pou rixnoume stous kanonikous kadous?
    Auto mou akougetai entelws trelo.

    Proserpina,autoi oi kadoi me tis 3 upodoxes pou kataligoun sto idio doxeio uparxoun akoma kai sto kentro tou Suntagmatos an koitakseis,akrivws opws sti Germania...

    Mipws mas koroideuoun?
  3. Ανώνυμος 8/9/07 12:06 π.μ.
    Από το στόμα σου-τους...
  4. Ανώνυμος 8/9/07 1:03 π.μ.
    Εκτος του οτι συμφωνω απολυτα με τη spirou αφου μοιαζει ανοητη η διαλογη, θα σου διηγηθω και μια ιστορια που εχω ζησει απο κοντα...

    Τα τελευταια χρονια δουλευω σε νυχτερινο μαγαζι κοντα στο κεντρο της Αθηνας. Καθε βραδυ μαζευαμε τεραστιες ποσοτητες σκουπιδιων και οι 3 καδοι που διεθετε ο δημος δεν εφταναν καθολου με αποτελεσμα να μενουν σκουπιδια απ'εξω (με οτι αυτο συνεπαγεται). Ζητησαμε λοιπον επανειλλημενα απο τον δημο να φερει κι αλλους καδους ετσι ωστε να καλυπτονται και οι δικες μας αναγκες, αλλα και των γυρω κατοικων. Αυτο το βιολι τραβηξε 1 με 2 χρονια μεχρι που τελικα εφεραν 2 μπλε καδους οταν ξεκινησε η "εκστρατεια" ανακυκλωσης (οχι οτι ενδιαφερθηκαν για μας...). Παραπονεθηκαμε στο δημο (μαλιστα ειχα και προσωπικο debate με οδοκαθαριστη ενα βραδυ...) οτι καλοι οι καδοι ανακυκλωσης αλλα και παλι δεν λυνεται το προβλημα μας. Η απαντηση ηταν σαφης και δεν χρειαστηκε πολλη σκεψη "πεταχτε σκουπιδια και στους μπλε...το ιδιο κανει..."

    Τα συμπερασματα δικα σου...
  5. exitmusician 8/9/07 9:59 μ.μ.
    Παιδιά όλα αυτά θα τα ρωτήσω τη Δευτέρα. Ευχαριστώ για τις απορίες, ελπίζω να μου δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις.
  6. Φράνσις 10/9/07 10:19 π.μ.
    Α!Ρωτησε επεισης αν αδειαζουν και τον τεραστιο καδο που υπαρχει στον πεζόδρομο της Κοραή και εχει υποδοχες γαι κινητα τηλεφωνα, μπαταριες, γυαλι, χαρτια.Τελειο. Αλλα μου φαινεται πως δεν το αδειαζουν καθολου! Στον Κορυδαλλο παντως δεν εχει παρει το ματι μου τιποτις για ανακύκλωση, καδο εννοώ.Εδώ δεν ξεβουλώνουν τα φρεάτια για το χειμωνα, και θα εχουμε παλι λίμνες ασφαλτοστρωμένες.. φιλια.
  7. exitmusician 10/9/07 1:01 μ.μ.
    Θα προσπαθήσω να το ρωτήσω κι αυτό. Aύριο όμως, που έχω τελικά το ραντεβού.
  8. Ελπίς 10/9/07 7:02 μ.μ.
    Exitmusician, ανήκω κι εγώ στους συνανησυχούντες!.
    Εδώ και μέρες έψαχνα να βρω κάποιο hint για το τι απογίνονται τα ανακυκλώσιμα!
    Θα περιμένω τα νέα σου με ενδιαφέρον!
  9. Effie 11/9/07 10:24 π.μ.
    Για keep us posted, γιατί τον τελευταίο καιρό συνεχώς πλακώνομαι με άτομα που υποστηρίζουν οτι τσάμπα κουβαλάω σακούλες με χαρτιά/γυαλιά κλπ στην ανακύκλωση - πολύ θα στενοχωρηθώ αν τελικά αποδειχθεί οτι έχουν δίκιο...
  10. exitmusician 12/9/07 11:25 π.μ.
    Λοιπόν:

    Σήμερα είχα μια λίγο πιο λεπτομερή συζήτηση, και τα πράγματα άλλαξαν λίγο. Δώστε βάση:

    α) Η αποκομιδή γίνεται συνήθως από διαφορετικά οχήματα για τους κανονικούς κάδους και τους μπλε κάδους. Σε αυτή την περίπτωση, το όχημα που έχει απορρίμματα από κανονικό κάδο πάει κατευθείαν χωματερή, ενώ το όχημα που έχει απορρίμματα από μπλε κάδους πηγαίνει στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
    β) Σε περίπτωση που η αποκομιδή και των μπλε και των κανονικών κάδων γίνεται από κοινό απορριματοφόρο όχημα (μη με ρωτάτε γιατί -πιθανότατα εξαιτίας λανθασμένου προγραμματισμού), τότε το όχημα πηγαίνει στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
    γ) Για τα οργανικά απορρίμματα εφαρμόζεται τελικά η πρακτική της κομποστοποίησης (το είχα απορία αυτό), και το προϊόν μετατρέπεται σε λίπασμα κλπ.

    Αυτά πρόλαβα να ρωτήσω, μιας και ο υπεύθυνος έτρεχε σαν το Βέγγο. Την έχουν ακούσει γενικώς τη φήμη ότι τα πάντα καταλήγουν στη χωματερή. Ήταν πάντως αρκετά ειλικρινείς, ότι δηλαδή προσπαθούν για το καλύτερο. Και όπως πάντα ευγενέστατοι - μέχρι και καφέ μου πρόσφεραν.

    Πάντως μου έφυγαν οι αμφιβολίες περί λειτουργίας του συστήματος ανακύκλωσης. Ελπίζω να σας διαφώτισα.
  11. Ανώνυμος 12/9/07 12:56 μ.μ.
    Νομιζω πως δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα αλλο απο το να συνεχισουμε να προσπαθουμε και μακαρι η δουλεια να γινεται σωστα εστω και σε ενα ποσοστο 50%. Τουλαχιστον αυτο δειχνει οτι υπαρχει βουληση και αν ειναι ετσι τοτε σιγουρα τα πραγματα θα βελτιωθουν...!

    Καλημερα!
  12. helena 12/9/07 3:54 μ.μ.
    Μενω στο Δήμο Κερατσινίου.έχουν βέβαια τοποθετηθεί (όχι 1 αλλά) 2 κάδοι ανακύκλωσης σε κάθε γωνία αλλά τα ανακυκλώσημα τα συλλέγουν τα κοινά σκουπιδιάρικα και καταλήγουν στις χωματερές. Φυσικά επικοινόνησα με το Δήμο και μου ζήτησαν χίλια συγνώμη με τη δικαιολογία οτι δεν κατέληξαν σε συμφωνία με την εταιρεία ανακύκλωσης, (και το πιο λογικό φυσικά ήταν να τα μαζεύει σκουπιδιάρικο)
    Τι να πω μας δουλεύουν κανονικά. Τώρα πηγαίνω τα ανακυκλώσημα στο Δήμο Πειραιά οπου βέβαια δεν γνωρίζω τι κάνουν εκεί, καθώς όλοι οι κάδοι ξεχειλίζουν απο αυτά.
    Γνωρίζει κάποιος εταιρεία που να μαζεύει τα ανακυκλώσημα (χαρτί-πλαστικό-γυαλί-αλουμίνιο) απο το χώρο του.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  13. exitmusician 12/9/07 3:59 μ.μ.
    Όταν λες "εταιρεία" εννοείς κάποιους ιδιώτες που να έρχονται στο χώρο σου και να συλλέγουν τα προς ανακύκλωση απορρίμματα ή αν υπάρχει εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο εκάστοτε δήμος; Αν εννοείς το δεύτερο, νομίζω ότι δεν ισχύει.

    Πάντως ένα μεγάλο εργοστάσιο ανακύκλωσης στέρεων αποβλήτων λειτουργεί από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής στο χώρο των Άνω Λιοσίων. Περισσότερα εδώ: http://www.ecotec.gr/article.php?ID=107
  14. Ανώνυμος 12/9/07 4:00 μ.μ.
    Πολύ ωραίο και ενημερωτικό το ποστ σου Exitmusician. Αρκετά πρόσφατα άρχισα και εγώ ανακύκλωση και με ενδιέφεραν οι πληροφορίες σου. Ελπίζω να κοπεί τελείως αυτό που κάνουν ενίοτε να παίρνει το ίδιο όχημα όλους τους κάδους και να πηγαίνει σε κέντρο διαλογής. Διπλός κόπος για τα παιδιά εκεί θα'ναι. Είχα ακούσει και εγώ σε κάποια φάση ότι ανακυκλώνουν μόνο το αλουμίνιο και το γυαλί (νομίζω;) γιατί τα άλλα δε τους συμφέρει να τα ανακυκλώνουν. Κάτι τέτοιο.. Και εγώ "καινούρια" είμαι στην ανακύκλωση και τα ψάχνω ακόμα. Ελπίζω να μην ισχύει. Οτιδήποτε ανακυκλώνετε είναι καλό. Και για το περιβάλλον και για εμάς. Αλλά για πείτε μου ρε παιδιά γιατί έτυχε να έχουμε αυτή την απορία στην παρέα που το συζητούσαμε... Γιατί τα τετράδια από ανακυκλωμένο χαρτί είναι πιο ακριβά από τα κανονικά;;; Αυτά και πολλά άλλα.... Μεγάλο το θέμα της ανακύκλωσης exitmusician.. Που να καλυφτεί με ένα ποστ..
  15. helena 12/9/07 4:42 μ.μ.
    Eννοώ ιδιώτες που να έρχονται στο χώρο μας και να συλλέγουν τα ανακυκλώσημα απορρίμματα. Πάντως στο Δήμο Κερατσινίου μου μίλησαν για εταιρεία και μάλιστα νομίζω ουι είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) η οποία έχει βάλει τους μπλέ κάδους σε διάφορους Δήμους.
  16. spirou 14/9/07 12:28 π.μ.
    Μακάρι.Τουλάχιστον σου είπαν την αλήθεια.

    Κι εμείς εδώ ρωτήσαμε το δήμαρχό μας γιατί το ίδιο όχημα μαζεύει μπλε και πράσινους κάδους,αλλά ο δικός μας αρνήθηκε ότι γίνεται κάτι τέτοιο.Μάλιστα έδειξε ότι προσβλήθηκε κιόλας...Και ο αδερφός μου συνεχίζει να βλέπει να μαζεύονται ανακυκλώσιμα και μη από το ίδιο όχημα κάθε βράδυ.Ε ρε κοροιδία που πέφτει..
  17. exitmusician 14/9/07 10:45 π.μ.
    Ραδιοκέφαλη, από όσο γνωρίζω η όλη επεξεργασία του χαρτιού είναι αρκετά περίπλοκη και η ζήτηση ακόμα σχετικά μικρή, γιαυτό και το κόστος είναι ακόμα σημαντικό. Επιπλέον επειδή κάθε φορά που το χαρτί ανακυκλώνεται οι ίνες του χάνουν την αντοχή τους πρέπει να αναμειγνύεται με κοινό χαρτοπολτό, και αυτό αυξάνει το κόστος. Θα έλεγα ότι παίζει ρόλο και το πλασάρισμα του προϊόντος ως φιλικού προς το περιβάλλον.

    Helena, όντως η ΕΕΑΑ είναι υπεύθυνη για την τοποθέτηση των κάδων στους Δήμους. Νομίζω ότι μια αναζήτηση στο Google θα σου βγάλει αρκετά αποτελέσματα.

    Spirou, σαφώς και είναι θέμα χειρισμού από τον κάθε δήμαρχο. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες του για κάτι που στο κάτω-κάτω δεν είναι μόνο δική του ευθύνη. Πάντως στο Δήμο Αθηναίων ήταν ξεκάθαροι, ούτε υπεκφυγές, ούτε τίποτα.
  18. Ανώνυμος 14/9/07 2:19 μ.μ.
    Απλά ρε συ Exitmusician, δε θα'πρεπε ρε γμτ να είναι πιο φτηνό το ανακυκλωμένο χαρτί; Δε θα'ταν έτσι και ένα κίνητρο να ανακυκλώνουν περισσότεροι. Λέμε τώρα.. Σκέφτομαι όλες τις εναλλακτικές. Έχω δει πάντως κουφές τιμές ανακυκλωμένων τετραδίων. Πως ν'αυξηθεί η ζήτηση έτσι; Αφού είναι πανάκριβα!

    Δεν ήξερα ότι μπαίνει και κανονικό χαρτί μέσα. Νόμιζα ότι ήταν ανακυκλωμένο φουλ. Τουλάχιστον έτσι δε μας το πουλάνε; Γι'ανακυκλωμένο. Υποτίθεται. Τέλος πάντων. Είναι απαράδεκτες οι τιμές των ανακυκλωμένων τετραδίων. Ναι να προστατεύσω από το περιβάλλον. Δηλ, να κάνω ανακύκλωση, να αγοράζω τετράδια από ανακυκλωμένο χαρτί αλλά όχι να μου πιάνουν και τον κώλο έτσι! Συγγνώμη για την έκφραση. Κάτι πρέπει ν'αλλάξει. Ίσως να δοθεί περισσότερη έμφαση στο όλο θέμα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Απ'όλους. Εμάς, ΜΜΕ, δήμοι, κτλ, κτλ, κτλ.
  19. Ανώνυμος 15/9/07 11:02 μ.μ.
    Δεν ξέρω αν το κόστος παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτιού δικαιολογεί τις υψηλές τιμές. Όπως είπα, νομίζω ότι είναι θέμα τοποθέτησης στην αγορά, υπό την έννοια ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου θα επιλέξει τα κανονικά τετράδια λόγω κόστους. Αν αυτό ισχύει, δεν καταλαβαίνω πώς συνδέεται η οικολογική συνείδηση με τα ανώτερα οικονομικά στρώματα στα οποία πιθανώς απευθύνονται τα τετράδια από ανακυκλωμένο χαρτί.

    Και κάτι άλλο: σχεδόν ποτέ ένα προϊόν δεν κατέχει σε ποσοστό 100% μια ιδιότητα που αναφέρεται ότι κατέχει. Από τους "χυμούς" μήλου και τα "γιαούρτια" μέχρι τα συνθετικά λάδια αυτοκινήτων.

Something to say?