Αναφορές στους bloggers

Μόλις μου σφύριξαν ότι μετά τον Αλαβάνο στο ο-Θεός-να-το-κάνει-debate, και ο Παπανδρέου ανέφερε τους bloggers στην ομιλία του στην Αθήνα, "προσκαλώντας" τους να τον ψηφίσουν την Κυριακή. Ανέφερε μάλιστα τους bloggers ως αυτούς που διοργάνωσαν τις μεγαλειώδεις (νομίζω αυτό το επίθετο χρησιμοποίησε) συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το περιβάλλον.

Δεν ξέρω - και να'μαι ειλικρινής δε με ενδιαφέρει - αν ο Vrypan έχει κάποια συμμετοχή στην εισαγωγή αυτής της αναφοράς στην ομιλία του Παπανδρέου, ή αν είναι αποτέλεσμα της αποδεδειγμένης ενασχόλησης του ΓΑΠ με το Διαδίκτυο. Όπως και να'χει όμως, η δύναμική των bloggers στο να "δημιουργούν" ένα νέο ρεύμα στην κοινή γνώμη και να λειτουργούν ως ανεξάρτητες πηγές ενημέρωσης, σχολιασμού και κοινωνικής δράσης δε μπορεί να παραβλεφθεί. Πόσο μάλλον όταν χαίρουν ευθείας αναφοράς σε κεντρική προεκλογική ομιλία υποψήφιου πρωθυπουργού και μάλιστα ως ξεχωριστό target group εν δυνάμει ψηφοφόρων, έστω και με μια έκφραση όχι απόλυτα ακριβή. Χωρίς αμφιβολία, κάτι δείχνει αυτό. Αρκεί, όπως έχω ξαναπεί, να μην περάσει στον κόσμο ότι οι bloggers αποτελούν "κίνημα" οποιασδήποτε μορφής.

Επίσης, δοθείσης της ευκαιρίας θέλω να τηρήσω αποστάσεις από τη γενικότερη απαξίωση που συναντώ σε ορισμένα blogs όχι τόσο σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς και τα κόμματα αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους τους. Και το λέω αυτό γιατί 7 εκατομμύρια άνθρωποι που ψηφίζουν τα 4 κύρια κόμματα (αρνούμαι να χαρακτηρίσω το κόμμα του Καρατζαφέρη ως τέτοιο) δε μπορεί να είναι όλοι ανεξαιρέτως ανεγκέφαλοι, πουλημένοι, ασυνείδητοι κλπ. και όσοι από εμάς έχουμε διαφορετικό προσανατολισμό να είμαστε σωστοί. Απλώς έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για το τι χρειάζεται ή δε χρειάζεται ο τόπος, και τίποτα άλλο. Ούτε διχασμός χρειάζεται, ούτε απαξίωση, ειδικά απέναντι σε συμπολίτες μας που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Πάντως το περιστατικό με την αναφορά του Παπανδρέου στους bloggers μου θύμισε κατευθείαν μια ατάκα του Φελίπε, φίλου της Μαφάλντα, αφού άκουσε στο ραδιόφωνο ότι ο πυρηνικός πόλεμος "μας απειλεί όλους ανεξαιρέτως": "Για φαντάσου! Είναι η πρώτη φορά που μιλάνε για μένα στο ράδιο!"
 

8 comments so far.

  1. Effie 14/9/07 9:42 π.μ.
    Θα έλεγα καλημέρα, αλλά μου έκανες τα νεύρα κρόσια μ' αυτή την ΑΝΑΡΤΗΣΗ...
    Τί θα γίνει ρε υποψήφιοι με την πάρτη(υ) σας;
    Και να το κάνουμε πιό νιανιά, μπας και συνεννοηθούμε:
    Μπλογκ έχει ένας ακροδεξιός και γράφει για τη μεγάλη Ελλάδα, την κόκκινη μηλιά και το μαρμαρωμένο βασιλιά.
    Μπλογκ έχει ένας αναρχικός και γράφει συνταγές για τη μολότωφ την καλή.
    Μπλογκ έχω κι εγώ και γράφω διάφορες μ@λ@κιούλες άσχετες.
    Τί κοινό έχουμε μεταξύ τους αυτά τα 3 άτομα;
    ΤΙΠΟΤΑ! Πάρτε το χαμπάρι επιτέλους!!!
    Καλό ΣΚ κύριε υποψήφιε διδάκτορα ;>
  2. Φράνσις 14/9/07 11:47 π.μ.
    Επειδή έχω φάει φρίκη μεγαλειώδη(αν διαβασεις το ποστ που ανεβασα θα καταλάβεις τι εννοώ), δεν θελω να πω τίποτα για τους καρεκλομανεις που μας θυμούνται εντόνως μόνο οταν προκειται ν'ανανεωσουμε την περίφημη εντολή μας προς αυτους.Αλλα μην είσαι σίογυρος οτι τα 4.000.000 ψηφοφόρων γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν.. Η' οτι ψηφίζουν συνειδητά.Εχω κανει αντιπροσωπος και τα εχω δει όλα.ΟΛΑ όμως.Υποκλίνομαι στην τελευταία σου πρόταση, οποια ευτυχης σύμπτωση ρε exit, οταν το διαβασεις το δικο μου θα δεις. Αδικα τη λατρευω τη Μαφαλντούλα;χαιρετώ σε!
  3. 2Σx2 14/9/07 4:06 μ.μ.
    Είμαστε δηλαδή ένα target group;
    Γαμώ!
    Απο 'δω και πέρα όταν θα με ρωτάνε με τι ασχολούμαι θα λέω: Blogger! :)

    Υπάρχουν μερικές χιλιάδες ελληνόφωνοι bloggers και σου λέει ε, ψηφαλάκια είναι κι αυτά, κάτσε μήπως τσιμπήσουμε τίποτα.
    Προσωπικά θεωρώ αυτές τις αναφορές ανησυχητικές και όχι τιμητικές για όλους όσους ασχολούνται με το άθλημα.

    Είναι θέμα χρόνου η διαφθορά και η επικίνδυνη προπαγάνδα να κάνουν την εμφάνισή τους συστηματικά και μέσα από τα ιστολόγια. Κάτι που ήδη συμβαίνει σε μικρό βαθμό.

    "Είπαν της γριάς να χέσει και ξεκωλιάστηκε" κατάσταση. Θα πάω να κάνω Myspace μου φαίνεται! :)))

    Α, τη φοβερή προεκλογική διαφήμιση της Ν.Δ. με την πρόοδο της ευρυζωνικότητας την έχεις πετύχει; Σου λέω, δεν πάμε καλά!
  4. exitmusician 15/9/07 4:20 μ.μ.
    Effie, το κοινό είναι ότι αποτελούν χρήστες ενός μέσου (Internet) και ενός συγκεκριμένου εργαλείου (blog) που προσδίδει στην επικοινωνία και την ενημέρωση μια διαφορετική δυναμική από αυτή των παραδοσιακών μέσων. Τη διάδραση που παρέχουν τα μπλογκς, τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνέργεια μεταξύ τους ως μέλη της μπλογκόσφαιρας, και την ικανότητά τους να διαμορφώνουν και να δημιουργούν ρεύματα απόψεων φοβούνται όσοι προσπαθούν να προσεταιριστούν τους "μπλόγκερς".

    Ευχαριστώ δια τας ευχάς και παρομοίως εύχομαι δι'υμάς!

    Ξωτικό μου, δε λέω ότι όλοι ξέρουν τι ψηφίζουν και γιατί. Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία ούτε καν έχει διαβάσει τα προγράμματα όσων έχουν δεήσει να τα ανακοινώσουν. Φαντάζομαι, δηλαδή, ότι όποιος αποφάσισε συνειδητά να ψηφίσει Καρατζαφύρερ μετά από όσα γράφει στο και καλά πρόγραμμα που έχει αναρτήσει στο site του, και το οποίο επιμελώς απέφυγε να αναφέρει στην προεκλογική του εκστρατεία, θα είναι άξιος της μοίρας του (το blog Jungle Report έχει ένα κατατοπιστικότατο post για το θέμα). Φρίκη, φρικώδης και φρικιαστική.

    Αλλά αυτό που λέω είναι ότι δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε υποτιμητικά απέναντι σε κανέναν. Έχω διαβάσει περί "ηλιθίων", "ανεγκέφαλων", "πουλημένων" και ουκ ολίγα παρόμοια επίθετα και λέω, ώπα μεγάλε, ποιος είσαι εσύ που θα βρίσεις έναν ολόκληρο λαό και με ποιο δικαίωμα; Επειδή έχεις ένα blog και την είδες σκεπτόμενος πολίτης και out of the mainstream;

    Όσο ξαναδιαβάζω τη Μαφάλντα τόσο καταλαβαίνω πόσες δεκαετίες μπροστά ήταν οι ατάκες και οι απόψεις της. Σαν τις ταινίες του ΘΒ.

    Δισχιδή μου, δυστυχώς είμαστε target group. Αν δεν ήμασταν δε θα προσπαοθύσαν να μας προσεταιριστούν. Εγώ πάλι θεωρώ θετικό το ότι αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι τα μπλογκς αποτελούν ένα εργαλείο που σιγά σιγά γίνεται γνωστό και αποδεκτό και στην ελληνική πραγματικότητα, που βασίζεται στην απόλυτη ελευθερία που παρέχει το Internet και που τελικά δημιουργεί ένα κανάλι επικοινωνίας που όσο κι αν θέλουν δε μπορούν να φιμώσουν (εκτός κι αν πάνε σε πρακτικές Ιράν και Κίνας). Γιατί πίσω από κάθε προσπάθεια φίμωσης ενός θα υπάρχουν πολλαπλάσιοι που θα ξεπηδήσουν.

    If you can't beat them join them λέει ένα γνωμικό (και ένα τραγούδι των Queen επίσης) και εδώ ταιριάζει στην περίσταση αν απλά αλλάξουμε το "join them" με το "make them join you". Αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν.
  5. [Germanos] 15/9/07 7:56 μ.μ.
    Συμφωνω με το οτι δεν υπάρχει κανενα "κινημα των μπλόγκερς"
  6. exitmusician 18/9/07 1:41 μ.μ.
    Άκουγα και τον Νίκο Δήμου στα διάφορα πάνελ την Κυριακή να μιλάει για κίνημα των bloggers και αναρωτιόμουν με ποια κριτήρια χαρακτηρίζονται έτσι οι bloggers. Γιατί άλλο να το ακούς από τον Παπανδρέου και τον Αλαβάνο και άλλο απο έναν συγγραφέα και blogger, έστω και high-class.
  7. Ανώνυμος 18/9/07 3:51 μ.μ.
    κοίτα τι σου χω exitmusician:
    http://theditch.wordpress.com/2007/09/18/under-neon-loneliness-motorcycle-emptiness/
  8. νατασσΆκι 27/9/07 9:02 π.μ.
    Δεν το είχα σχολιάσει στην ώρα του-το ξέρω-και τώρα δεν έχει και νόημα, ειπώθηκαν πολλά για το "κίνημα" των blogger (χμμμ...)

    άλλα δεν μπορώ να μην γράψω εδώ πόσο μου αρέσει που κάνεις -σχεδόν σε όλα όσα σου συμβαίνουν-αναγωγές στη Μαφάλντα! :)))

Something to say?