Άντε και καλή αρχή μάγκες!

Κατηγορία:
Είμασταν εκεί. Από τις επτά παρά τέταρτο, λίγο κουμπωμένοι στην αρχή, αλλά όλο και πιο αισιόδοξοι όσο η ώρα περνούσε και βλέπαμε τον κόσμο να πληθαίνει. Μέσα στην ευπρόσδεκτη ανομοιογένεια του πλήθους είδαμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, γονείς με τα παιδιά τους και τους γονείς τους, μαθητές και φοιτητές, οικολογικές οργανώσεις και συλλόγους, εκπροσώπους δήμων, συλλόγους εργαζομένων σε επιχειρήσεις και σίγουρα πολλούς άλλους που το μάτι μου δεν πήρε. Αναμφίβολα εκεί μέσα θα υπήρχαν και πολλοί συν-ιστολόγοι...

Με την Κωνσταντίνα και τη Μαριαλένα, την charoulita, τον spikon και τις λοιπές φίλιες δυνάμεις φωνάξαμε, γιουχαΐσαμε, μουτζώσαμε με την ψυχή μας, αλλά πάνω απ' όλα δώσαμε το παρών στην πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που δεν είχε πολιτική χροιά και που δεν την καπηλεύτηκε κανένας κομματικός χώρος (βλέπε φοιτητικές πορείες για την παιδεία). Και να μην ξεχνάμε επίσης ότι ήταν η μοναδική εκδήλωση στην Ελλάδα από τις 6000 εκδηλώσεις που παγκοσμίως γίνονται αυτές τις μέρες στο πλαίσιο του Live Earth. Για μία ακόμα φορά η Ελλάδα απέξω...

Όμως η παρακαταθήκη που πρέπει να μείνει από τη σημερινή εκδήλωση δεν σχετίζεται με νούμερα, αν ήταν τρεις ή πέντε χιλιάδες, αλλά με την ουσία. Και η ουσία λέει ότι ήταν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που δεν είχε κεντρική οργάνωση και καθοδήγηση, δεν είχε πολιτικό ή στενό οικονομικό συμφέρον, δεν οργανώθηκε από συγκεκριμένο interest group που προσπαθούσε να προωθήσει τα δικά του αιτήματα, παρά μόνον μέσω blogs, SMS και e-mail.

Ανέκαθεν θεωρούσα τη δυνατότητα ενός λαού να οργανώνει αυθόρμητες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ως το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στην αδιαφορία, την διαφθορά, την υποβάθμιση. Έχω αισθανθεί δέος για τη λαΐκή δύναμη παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μισού εκατομμυρίου Βέλγων το 1996 για την υπόθεση Ντιτρού και τις συγκεντρώσεις 11.5 εκατομμυρίων Ισπανών στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη το 2004. Αυτές οι μαζικές συγκεντρώσεις κάνουν τη διαφορά γιατί υπενθυμίζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο στους κατέχοντες τα αξιώματα ποιος είναι αυτός που τελικά κάνει κουμάντο. Η σημερινή εκδήλωση δεν μπορεί φυσικά να συγκριθεί αριθμητικά με τις προαναφερθείσες. Αν όμως η διαδικτυακή κινητοποίηση για την υγεία ήταν ο σπόρος, τούτη δω η συγκέντρωση ήταν το πρώτο κλαράκι στο δέντρο της ουσιαστικής αφύπνισης των πολιτών, της ουσιαστικής και πραγματικής λογοδοσίας των υπευθύνων, της διεκδίκησης όλων των πραγμάτων που είναι αυτονόητα και μας τα πουλάνε για κατακτήσεις με αντάλλαγμα την ψήφο μας.

Παραφράζοντας, λοιπόν, τον Παύλο Σιδηρόπουλο εύχομαι "άντε και καλή αρχή μάγκες". Και εις ανώτερα!

Υ.Γ. Ξέχασα να αναφέρω κάτι που μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, όπως και σε αρκετό ακόμα κόσμο. Ενώ ένας από τους βασικούς στόχους της χτεσινής συγκέντρωσης ήταν να μην υπάρξουν σκουπίδια ή τουλάχιστον να περιοριστούν όσο ήταν δυνατό με δεδομένο το μέγεθος της εκδήλωσης, υπέπεσε στην αντίληψή μου ένα blog που διαφήμισε την παρουσία του (ενώ η υπόλοιπη κοινότητα ιστολόγων κινήθηκε διακριτικά) πετώντας στον αέρα χαρτιά με συνθήματα και φυσικά τη διεύθυνση του blog. Δεν νομίζω ότι μετά κάθησαν να τα μαζέψουν... Άστοχη κίνηση, τουλάχιστον.

Υ.Γ.2: Χαίρομαι που δεν παίρνουμε Γραψαρχιδίνη από το blog για την Αναδάσωση.
 

22 comments so far.

  1. Ανώνυμος 8/7/07 10:46 μ.μ.
    Κι εσύ, ε;; Την άλλη φορά να οργανωθούμε, να συναντηθούμε,βρε!

    Πολύ το φχαριστήθηκε ο μικρός μου! Σφύριζε σαν παλαβός!!
    Αντε, καλή αρχή.Και σίγουρα είμαστε μάγκες! :)
  2. Puppet_Master 8/7/07 10:47 μ.μ.
    krima po den imoun athina.
    bravo re pedia!
    sidiropoulos respect ;)
    arage ti na elege gia ola afta?
  3. ΠΡΕΖΑ TV 8/7/07 11:52 μ.μ.
    Μπραβο σε ολους.
    Και να φανταστεις αυτη ηταν μονο η αρχη μιας μικρης επιδειξης της δυναμης που εχουν τα blogs.
  4. zero2one 9/7/07 1:04 π.μ.
    Όχι τα blogs. Οι άνθρωποι... Οι άνθρωποι, όταν αποφασίσουν να ανασκουμπωθούν... Τα blogs είναι μόνο η αφορμή.

    Σκεπτόμενοι άνθρωποι ανά την Ελλάδα, ενωθείτε! Μη σταματάτε να σκέπτεστε, (αυτό θέλουν κάποιοι), μη σταματάτε να φωνάζετε "έξω οι κλέφτες, έξω οι λωποδύτες"...
  5. Spikon 9/7/07 10:07 π.μ.
    Αν και είμαι απογοητευμένος συμφωνώ με τον zero2one. Όξω ρε! Όξω όλοι! Νισάφι πια!
  6. elafini 9/7/07 11:09 π.μ.
    όλοι εκεί είμασταν λοιπόν ;)
    ακόμη κι αν ξέρουμε πως τίποτα δε θα γίνει, τουλάχιστον είδαμε πως όταν θέλουμε μπορούμε..κι ένα μικρό μικρό μηνυματάκι ίσως να πέρασε και σε όλους αυτούς που δεν ήρθαν (από άποψη)...καλημέρα
  7. Φράνσις 9/7/07 12:25 μ.μ.
    ωραιος συντονισμος αγαπητε! εχω ανεβασει ήδη ποστ για την εκδηλωση του Live Earth στην Κοτζια το Σάββατο. Αμα σου πω οτι νιωθω λιγο μαλακας γαι ολο αυτο το καλοστημενο πανηγυρακι τι θα πεις; Το ξερεις ότι οι καλλιτεχνες που πηραν μερος εχουν πληρωσει, για να ρυπαινιυν ανετα με τα τζετ που χρησιμοποιουν για τις μετακινησεις τους; Αυτο ακουσα σηερα. και οτι υπαρχει ενα πολυ καλο αρθρο στη Daily mail σχετικα με τους ρύπους απ΄την διοργανωση του Live Earth!!Η' μας δουλευον όλοι, ή και η καχυποψια είναι μερος του κόλπου ή δεν ξερω τι στο διαολο γίνεται πλεον με αμιγως ανιδιοτελη κίνητρα.Δεν ξρω καν αν υπαρχει τετοιο πραγμα...
    Καλημεραααααααααα!
  8. Ανώνυμος 9/7/07 12:57 μ.μ.
    Αν κρίνω κι από την γωνία λήψης των φωτογραφιών, πρέπει να είμασταν έως και δίπλα - δίπλα. Κρίμα που δεν αναγνωριστήκαμε (αλλά από την άλλη, πώς; θα κυκλοφορούσαμε με t-shirt με το url απάνω;)

    Την καλημέρα μου.
  9. aa-duck 9/7/07 1:04 μ.μ.
    και καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλα...
    γιατί το δάσος δεν είναι το μόνο που μας έχουν κάψει...

    Θέλω να σι αφήσω και κάτι στίχους του Βάρναλη από την Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου που πάντα με πνίγουν όταν τους ακούω και έχουν να κάνουν με ξυπνήματα και ανατροπ... (δεν τολμώ να συμπληρώσω τη λέξη, δεν ξέρω κατά πόσο είναι ουτοπική, αλλά άκου)

    Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο,
    Αν ξυπνήσεις μονομιάς
    Θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς


    καλημέρα
  10. Pan 9/7/07 2:03 μ.μ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Κάποιος που εξέφρασε μια αυθεντικά αισιόδοξη άποψη, χωρίς "πισινές".
    Εξέφρασες καλύτερα από εμένα τα όσα ήθελα να γράψω για την χθεσινή ημέρα, οπότε δεν ανεβάζω τίποτα άλλο. Μόνο μια παραπομπή...

    @μπαμπάκης: κάποιοι κυκλοφορούσαν με "t-shirt με το url απάνω". Τι λες και εσύ, menios;
  11. exitmusician 9/7/07 2:29 μ.μ.
    Παιδιά σας ευχαριστώ για τα σχόλια! Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να απαντήσω στον καθένα ξεχωριστά αυτή τη στιγμή. Υπόσχομαι όμως ότι θα το κάνω αργότερα σήμερα γιατί μου δίνετε τροφή για να γράψω αρκετά πράγματα!

    Ειλικρινά σας ευχαριστώ! Πολύ!
  12. trying escape the truth 9/7/07 5:52 μ.μ.
    Πραγματικά ήταν η καλύτερη διαμρτυρία από άποψη κόσμου και έλλειψης πολλών στοιχείων που ακολουθούν όλες τις άλλες πορείες - το μόνο που λυπήθηκα ήταν τον τσολιά αλλά δεν βαριέσαι ;-)
  13. exitmusician 9/7/07 8:38 μ.μ.
    @ natassaki

    Ήμασταν πάρα πολλοί, από ό,τι φαίνεται. Την άλλη φορά μήπως φτιάξουμε τίποτα κονκάρδες με τα url lol Είμαι επίσης σίγουρος ότι ο μικρός σου κατάλαβε τι γινόταν και δεν του άρεσε απλά ο θόρυβος lol

    @ puppet master

    Την επόμενη φορά να είσαι Αθήνα. Τ΄ακούς; lol

    @ πρέζα tv

    Μαζί τα καταφέραμε, και μπορούμε ακόμα καλύτερα!

    @ zero2one

    Πολύ σωστή κουβέντα. Αν το μέσον (blog) κατάφερε να βοηθήσει τους ανθρώπους (έστω και σε αυτή την περιορισμένη αρχικά έκταση) να ξεσηκωθούν, αυτό σημαίνει ότι προσδίδει μια δυναμική που δεν πρέπει να χαθεί.

    @ spikon

    Αυτό νομίζω είναι το επόμενο μήνυμα που πρέπει να δοθεί.

    @ elafini

    Μακάρι το μήνυμα που πέρασε σε όσους δεν ήρθαν να είναι ότι την επόμενη φορά πρέπει να έρθουν...
  14. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ 9/7/07 8:40 μ.μ.
    Μπράβο!
    ΄Ηταν η δεύτερη φορά που δείξαμε τη δύναμή μας, αρχής γενομένης από την Αμαλία.
    Εκείνη μας έδειξε το δρόμο...
    Καλή συνέχεια...είναι μακρύς ο δρόμος..

    Η Κυρά των Γλάρων
  15. exitmusician 9/7/07 8:53 μ.μ.
    @ auburn kate

    Ναι, δε διαφωνώ. Ούτε εγώ είμαι υπέρ τέτοιων πανηγυριών, νομίζω μάλιστα ότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο όφελος. Δηλαδή δε νομίζω ότι π.χ. ο CEO της BP θα ένιωσε καμία επιφώτιση παρακολουθώντας χτες τον Yusuf Islam ή ο CEO της Toyota παρακολουθώντας τη Joss Stone για να πει "Γαμώτο, αυτοί οι τύποι έχουν δίκιο, ας μειώσω τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%". Και δυστυχώς αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα.

    @ mpampakis

    Ε ρε γαμώτο. Κρίμα, πραγματικά κρίμα. Την άλλη φορά να δώσουμε ένα κεντρικό ραντεβού, γνωστοί και άγνωστοι μεταξύ μας.

    @ aa-duck

    Καλημέρα και ευχαριστώ για τους στίχους, αυτό είναι...

    @ pan

    Ευχαριστώ φίλε μου για τα λόγια τα καλά!

    @ trying escape the truth

    Το καλυτερότερο θα ήταν να έμπαινε και ο τσολιάς στο κόλπο lol Όπως σε κείνο το video των RATM έξω από τη Wall Street που έδειχνε τους κυριλέ χρηματιστές να κάνουν headbanging lol Όλοι μέσα!
  16. exitmusician 9/7/07 8:55 μ.μ.
    @ φύρδην-μίγδην

    Καλώς όρισες! Πάμε για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα!
  17. Σπιτόγατος 9/7/07 9:34 μ.μ.
    Πολύ ενθαρρυντική η κίνηση! Δυστυχώς, εγώ δε μπόρεσα να είμαι εκεί... την επόμενη φορά, σε μια άλλη πρωτοβουλία σίγουρα!!!
  18. Ανώνυμος 9/7/07 10:21 μ.μ.
    Πες τα ρε πούστη μου. Χώστε με τους "μάγκες" των blogs. Λες και κάτι έγινε!
  19. Shades 9/7/07 10:30 μ.μ.
    Το πιο ουσιαστικό που είδα ήταν ότι οι περισσότεροι δεν ανήκαν πουθενά.. οι οργανωμένοι ήταν λίγοι.
    Πιστεύω ότι όσο πιο μόνοι είμαστε τόσο μεγαλύτερη φωνή θα έχουμε κι αυτό πρέπει να το προσέξουμε.
  20. Σπιτόγατος 10/7/07 2:23 π.μ.
    Έλα μια βόλτα από το σπιτάκι μου...έχεις πρόσκληση! :)
  21. Ανώνυμος 10/7/07 2:37 μ.μ.
    το ότι η-δύναμη-είμαστε-εμείς πρέπει να το καταλάβουν όχι μόνο οι αξιωματούχοι αλλά και οι ίδιοι μας
  22. exitmusician 10/7/07 9:38 μ.μ.
    Σπιτόγατε, όσο περισσότεροι και συνειδητοποιημένοι, τόσο καλύτερα.

    Την πρόσκληση την πήρα και θα απαντήσω - όμως μου βάζεις δύσκολα, να το ξέρεις lol

    Μάνο, δεν τα χώνω και σε κανέναν. Αισιόδοξος είμαι, όπως και όλοι μας πρέπει να είμαστε όταν παρατηρούμε κάτι τόσο καινούριο και ενθαρρυντικό όπως το προχτεσινό.

    shades, αυτό ακριβώς. Ούτε καν ως "κίνημα bloggers" θα έλεγα, όπως παρουσίασαν την κίνηση της Κυριακής.

    keim, όσο περισσότεροι είμαστε τόσο περισσότερη επιρροή θα έχουμε. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν μόνο οικονομικά συμφέροντα για να κάνουν έναν stakeholder δυνατό (δεν μπορούσα να το αποφύγω το αγγλικό, συγγνώμη).

Something to say?