Γατοκατάσταση

Κατηγορία:
Ένα από τα βασικά σημεία που η συμβία μου μου έχει εμφυσήσει στα χρόνια που είμαστε μαζί είναι η αγάπη για τις γάτες. Πριν τη γνωρίσω δεν ήμουν fan, ούτε όμως τις απεχθανόμουν. Είχα, θα έλεγα, μια αδιάφορη στάση απέναντί τους και πίστευα αρκετές από τις προκαταλήψεις και λανθασμένες δοξασίες που τις ακολουθούν. Το έτερον ήμισυ όμως έχει ένα ωραίο και πραγματικό πάθος με τις γάτες, που δεν φτάνει σε ακραία σημεία υστερίας και είναι πολύ όμορφο (όπως και τα πάντα πάνω της). Κοινωνός αυτού του πάθους έγινα σιγά-σιγά κι εγώ, ξεκινώντας από την παρατήρηση της συμπεριφοράς της σε οποιαδήποτε τυχαία συνάντηση με χαϊδέψιμο γατί και των ιστοριών της για την Ήρα, μια πανέμορφη αλλά και πολύ περίεργη Siamese που ήταν η πρώτη οικόσιτη γάτα της. Μέσα σε όχι πολλά χρόνια έφτασα να μοιράζομαι το ίδιο πάθος, να παρατηρώ αυτά τα πλάσματα στο δρόμο, να προσπαθώ να πλησιάσω οποιοδήποτε δεν πεταγόταν μακριά όταν με έβλεπε, και να μαθαίνω τις αντιδράσεις τους μέσα από την κοντινή επαφή με γατιά συγγενών και φίλων. Σ΄αυτή την πρακτική μου εξάσκηση έχω δεθεί με δύο γατιά, τον Ερμή και την Ψείρα - ειδικά το δεύτερο είναι μεγάλη ιστορία, εδώ θα είμαστε να τα πούμε, αλλά όχι τώρα.

Μέσα από αυτή την πολύχρονη διαδικασία έχουμε συνειδητοποιήσει και οι δύο πολλά πράγματα, με βασικότερο ότι η συμβίωση με μία γάτα είναι μεγάλη ευθύνη και προϋποθέτει αρκετές θυσίες σε χρόνο και χρήμα καθώς και αρκετή προσπάθεια στον ψυχολογικό τομέα. Ενόψει λοιπόν της μετακόμισής μας στον δικό μας χώρο τα βάλαμε κάτω και με πλήρη συνείδηση της θέσης μας αποφασίσαμε ότι μία γάτα θα ολοκλήρωνε την θαλπωρή της επερχόμενης συμβίωσής μας!

Εδώ αρχίζει το ωραίο της υπόθεσης, αλλά παράλληλα και το δύσκολο. Γιατί η επιλογή της γάτας δεν πρέπει να γίνεται μόνο on the basis of the goutsou-goutsou criterion αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα βασικά πράγματα όπως αν η ράτσα της γάτας ενδείκνυται για διαμέρισμα ή είναι πιο πολύ της ζούγκλας, αν μπορεί να μείνει μόνη της για κάμποσες ώρες την ημέρα κλπ. Βέβαια, ένα γατί πρέπει να σου κάνει κλικ όταν το δεις αλλά ποιο kitten 2-3 μηνών δεν θα προσπαθήσει να σε μαγέψει, ειδικά όταν ξέρει ότι είναι υποψήφιο να περάσει την υπόλοιπη ζωή του μαζί σου;

Και επειδή θέλω η επιλογή να είναι όσο το δυνατόν ορθότερη έχω τις τελευταίες βδομάδες χωθεί με τα μούτρα στα βιβλία και στα sites για να δω ποια ράτσα θα προκρίνω στη συζήτησή μας για την επιλογή του τετράποδου φίλου μας. Όχι βέβαια ότι θα γίνει απαραίτητα αυτό που θέλω (είναι μνημειώδης η απόλυτη αντίθεση σχεδόν σε όλες τις επιλογές μας, αν και πάντα τα βρίσκουμε κάπου στη μέση) αλλά πρέπει να έχω κάτι να πω και να το στηρίξω, έτσι δεν είναι;

Μετά από αρκετή μελέτη λοιπόν κατέληξα σε αυτή τη ράτσα:


δηλ. τη βρετανική κοντότριχη ή British Shorthair, που θεωρείται ότι είναι καλόβολη ράτσα και μπορεί άνετα να ζήσει σε διαμέρισμα. Συν ότι είναι υπέροχα όμορφη με το στρογγυλό πρόσωπο, το δυνατό σώμα, το φανταστικό γκρι-μπλε τρίχωμα και τα χαλκόχρωμα μάτια της με το διαπεραστικό και εξεταστικό βλέμμα!

Από την άλλη η συμβία μου θέλει κάτι που αρχικά να μοιάζει περισσότερο σε χνουδόμπαλα και που θα εξελιχθεί σε μία όμορφη, δυνατή, πορτοκαλί γατάρα. Της πρότεινα αυτή:


δηλ. τη Scottish Fold με τα υπέροχα διπλωμένα αυτιά αλλά δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα, καθώς φαντάζομαι ότι έχει στο μυαλό της κάτι πολύ συγκεκριμένο αλλά και εξίσου απροσδιόριστο για οποιονδήποτε πέρα από την ίδια.

Οπότε προς στιγμή δεν έχουμε καταλήξει κάπου και είμαστε ακόμα σε φάση αναζήτησης. Μέχρι τον Σεπτέμβρη, βέβαια, που σκεφτόμαστε να κάνουμε κίνηση υπάρχει καιρός, αλλά επειδή όπως είπα η επιλογή είναι δύσκολη υπόθεση θέλω να την κάνουμε όσο πιο σωστά γίνεται. Εν τέλει όμως τη βλέπω τη φάση: κάποιος από τους γατο-γονείς φίλους μας θα μας μιλήσει για ένα νεογέννητο γατάκι, το οποίο δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που σκεφτόμαστε και θεωρητικολογούμε τώρα, θα το δούμε, θα το λατρέψουμε, θα το πάρουμε και θα είμαστε και οι τρεις πανευτυχείς!

Μέχρι τότε όμως θα έχουμε να λέμε...

British Shorthair photo © wikipedia,
Scottish Fold photo © gatoselida.gr
 

19 comments so far.

  1. proserpina 27/6/07 11:31 μ.μ.
    Καλά για την πρώτη δεν τρελλαίνομαι κιόλας, με τη δεύτερη όμως σοκαρίστηκα: καλέ!!! Πού είναι τ' αυτιά της; Τί διπλωμένα λες, σα να της τα έχουν κοψει είναι! Πααα πα πα

    Πάντως σχετικά με το "κοπρογατάκι", συμφωνώ, έτσι σας βλέπω να καταλήγετε, χιχι
  2. Spikon 28/6/07 12:08 μ.μ.
    Προτείνω αυτή τη γάτα: http://en.wikipedia.org/wiki/Sphynx_%28cat%29
    Πλεονεκτήματα: Δεν έχει τρίχες, και σου δίνει την αίσθηση οτι έχεις ένα allien κατοικίδιο from outer space!!
  3. pølsemannen 28/6/07 1:21 μ.μ.
    Ο γκρίζος γάταρος είναι καταπληκτικός!

    Μήπως μπήκες στην κλαδική του Νίκου Δήμου λοιπόν;
  4. Ανώνυμος 28/6/07 2:47 μ.μ.
    Ψήφο στην γκρι....με τα χίλια σου λέω..
  5. exitmusician 28/6/07 3:23 μ.μ.
    @ proserpina

    Δεν είναι υπέροχη και η δεύτερη; Μοιάζει με κουκουβάγια lol

    @ spikon

    Α, η Sphinx μου αρέσει τρομερά. Θα ανεβάσω μια φωτο στην οποία είναι θυμωμένη. Πιο alien πλάσμα δεν έχεις ξαναδεί.

    @ pølsemannen

    Πραγματικά είναι υπέροχος. Αφού μάλιστα είναι η standard ράτσα που χρησιμοποιείται σε διαφημίσεις, ταινίες κλπ. στο Hollywood επειδή είναι τόσο στρογγυλή και όμορφη.

    Όχι, δεν μπήκα στην κλαδική του Δήμου, απλά τυχαίνει και στους δύο μας να αρέσουν οι γάτες lol

    @ manos s.

    Κι εγώ το ίδιο λέω αλλά σκοντάφτω πάνω στη συμβία... Πού θα πάει, θα της τάξω και ίσως γίνει το καλό...


    Πάντως διάβασα ένα ποστ της Woman In This City (http://womansown.blogspot.com/2007/05/blog-post_8104.html) και τα σχετικά σχόλια, και ομολογώ ότι ανατρίχιασα με την ανευθυνότητα (τι περίεργο για Ελλάδα). Δεν ξέρω τι παίζεται με τα pet shops αλλά πλέον τείνω προς ιδιώτη, είτε εκτροφέα είτε απλά άνθρωπο που τυχαίνει να έχει κάποιο γατάκι για υιοθεσία.
  6. 2Σx2 28/6/07 11:08 μ.μ.
    Κόλλημα είναι τα κατοικίδια αλλά είναι και ευθύνη όπως λες.
    Κι εγώ πιστεύω ότι η Αγγλίδα κοντότριχη είναι καταπληκτική κι αν έχει και τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις είναι πολύ καλή περίπτωση. Πάντως, αν θές σας στέλνω κανα Κερανηδογατάκι που είναι και πορτοκαλί. Αρκεί να καταφέρω να πιάσω κανένα καθώς είναι πολύ άτακτα και ελεύθερα.
  7. Ανώνυμος 29/6/07 12:52 π.μ.
    psssiii psi psiii psssiii
  8. Pan 29/6/07 1:35 π.μ.
    Δεν τυγχάνει να θέλεις ένα πολύ καλόβολο σκύλο για υιοθεσία;! Δεν λέω, καλές και οι γάτες, αλλά το σκυλί άλλο πράγμα (α ρε Μαρία τι τραβάμε για πάρτη σου)!
  9. Unknown 29/6/07 3:16 μ.μ.
    προτείνω τη γάτα της τελευταίας παραγράφου...
  10. Ανώνυμος 29/6/07 3:58 μ.μ.
    @ 2σχ2

    Θα το ψάξω λίγο ακόμα φίλε μου και θα σου πω αν είναι...

    @ keim

    Αυτό θα ήθελα πραγματικά να το ακούω μέσα στο σπίτι μου!

    @ pan

    Δυστυχώς pan, δε νομίζω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω. Εξάλλου είναι πολύ κρίμα για ένα σκύλο ειδικά να είναι κλεισμένος σε διαμέρισμα. Εκτιμώ την προσπάθειά σου πάντως, και έχω στείλει σχετικά mail σε φίλους. Αν προκύψει κάτι θα σε ενημερώσω.

    @ narita

    Εκεί θα καταλήξουμε μου φαίνεται. Όχι ότι με χαλάει καθόλου!


    Παίδες sorry αλλά δεν είμαι και στα καλύτερά μου σήμερα. Νιώθω ένα τόσο βαρύ πλάκωμα από την καταστροφή που μας βρήκε, που δε μπορώ να γράψω πολλά. Την κατανόησή σας...
  11. Aντώνης 30/6/07 2:50 μ.μ.
    Και κατά τη γνώμη μου η τελευταία είναι η καλύτερη επιλογή, με τόσα γατάκια αδέσποτα είναι κρίμα να ψάχνουμε ρατσοκαταστάσεις. Και για του λόγου το αληθές η δικιά μου βαφτισιμιά είναι μια υπέροχη γατάρα πλεον που βρήκα έκθετη σε μια οικοδομή :) και την υιοθέτησε μια φίλη.
  12. Кроткая 1/7/07 2:43 π.μ.
    ναι, συμφωνώ με τον ΑΝτώνη από πάνω.Καλύτερα να πάρετε ένα αδέσποτο, να το σώσετε κι από το δρόμο και τις ρόδες των αυτοκινήτων.

    στην Ελευθεροτυπία και την Καθημερινή έχει ένα σωρό αγγελίες κάθε Κυριακή.

    Άσε που είναι χαζό να πληρώσετε τόσα λεφτά για μια γάτα ράτσας...
  13. exitmusician 1/7/07 10:07 μ.μ.
    Αντώνη, Krot, τελικά συμφωνώ μαζί σας. Μεταξύ της συγγραφής του post και αυτού του σχολίου το σκέφτηκα και το συζήτησα με τη συμβία μου και αποφασίσαμε αυτό ακριβώς που λέτε.

    Και βασικό, Krot, είναι το θέμα του κόστους. Όσο κι αν θέλω και μπορώ, δεν νομίζω ότι είναι σωστό να δώσω 500 Ευρώ για μια γάτα, όσο δηλαδή κοστίζει μια βρετανική κοντότριχη.
  14. Charoulita 3/7/07 2:06 μ.μ.
    Exitmusician, για εσένα δουλεύω! Αν και μία προτίμηση στα σκυλιά την έχω και θα είχα να σου προτείνω μία σκυλίτσα σκέτη κούκλα... στη σκυλοκατάσταση που είμαι βουτηγμένη αγόρασα (μη γελάσετε!) το ΓΑΒ (περιοδικό είναι) για να έχω κάτι να διαβάζω στο πλοίο. Έχει λοιπόν πέρα από αγγελίες για γατάκια και πολλές σχετικές πληροφορίες. Θα σου το φέρω Αθήνα να το δεις. Επίσης, αν θέλετε μην αγοράσετε (εκτός αν έχετε πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές κατά νου)είναι σα σκλαβοπάζαρο η όλη ιστορία...ειδικά όταν υπάρχουν τόσα ζωάκια παρατημένα ή απλά 'γεννημένα' ελεύθερα στο τόσο φυσικό τοπίο της πόλης...από παρατημένους γονείς!
  15. Ανώνυμος 3/7/07 2:17 μ.μ.
    Αααα εσύ παιδί μου έχεις ξεφύγει lol Νομίζω ότι υπάρχει αντίστοιχο περιοδικό για γάτες που λέγεται ΝΙΑΟΥ lol Ερώτηση: το περιοδικό για κατοικίδια ιγκουάνα πώς να λέγεται άραγε;

    Έχεις δίκιο, είναι σωστότερο να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι που σε διαφορετικές συνθήκες ενδεχομένως να έμενε στο δρόμο. Αυτό έλεγα στην Krot παραπάνω. Ε, αν μοιάζει σε κανένα από τα 2 γατιά που έδειξα, ακόμα καλύτερα lol
  16. Кроткая 3/7/07 10:42 μ.μ.
    βρίσκεις απίθανα κουκλιά στο δρόμο!!

    500 ευρώ ε? ακριβό σκλαβοπάζαρο...
  17. exitmusician 4/7/07 12:35 π.μ.
    Ναι, μιλάμε ότι φρίκαρα όταν το διάβασα.

    Για να φανταστείς για τι μεταπράτες μιλάμε, μπορείς να πληρώσεις και με δόσεις! Αν είναι δυνατόν δηλαδή.
  18. Ανώνυμος 11/2/09 10:48 π.μ.
    Πολύ ετεροχρονισμένα είναι η αλήθεια θα ήθελα να μαθω αν τελικά αποκτήσατε την british shorthair. Εγώ ήδη έχω μία (silver tabby) η οποία και ψάχνει απεγνωσμένα γαμπρό. Εάν έχετε κάτι να προτείνετε το mail μου είναι rothjay61@yahoo.com. Ευχαριστώ
  19. exitmusician 11/2/09 12:27 μ.μ.
    Όχι, τελικά βρήκαμε ένα πανέμορφο αδεσποτάκι και το υιοθετήσαμε :-)

Something to say?