Διαπλανητικά logistics

Κατηγορία:
Σας έχω πει ότι κατά βάθος είμαι ένας frustrated astronomer; Όχι, ε; Τεσπα σας το λέω τώρα. Το πώς κατέληξα να ασχολούμαι με την τωρινή επιστήμη είναι η κλασική κατάληξη πολλών παιδιών (τότε) που αναγκάστηκαν στα 16-17 τους να κάνουν μια επιλογή ζωής την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να αναστρέψουν κατόπιν - ναι, μιλάω για τις πάλαι ποτέ Πανελλήνιες με το σύστημα των Δεσμών (τόσο γέρος είμαι). Αλλού θα έπρεπε να βρισκόμουν, στo JPL ή στο Cornell ή στο Arecibo ή τέλος πάντων οπουδήποτε θα μπορούσα να είμαι χαμένος στα στοιχεία μου και να μελετώ τα αστέρια, τα ραδιοκύματα, τα πλανητικά συστήματα που ανακαλύπτονται κατά δεκάδες τώρα τελευταία...

CUT εδώ γιατί θα με πιάσουν τα ζουμιά και δε θέλω. Είμαι και στο γραφείο.

Anyway, έκανα αυτή την εισαγωγή για να σας πω ότι ένα φανταστικό, συναρπαστικό θέμα που είναι ακόμα παρθένο από ερευνητικής άποψης είναι οι απαιτήσεις σε ότι αφορά τα logistics για όλες τις παραμέτρους που θα απαιτούσε η αποίκηση πλανητικών σωμάτων. Εκτός από την αποίκηση της Σελήνης, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει, υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια συζητήσεις, δημοσιεύσεις και εκδόσεις σχετικά με την πιθανή "μετατροπή" του κλίματος πλανητών όπως η Αφροδίτη και ο Άρης, νάνων πλανητών όπως η Δήμητρα και δορυφόρων όπως ή Ευρώπη σε γήινο κλίμα που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής. Η διαδικασία αυτή λέγεται terraforming (γεωδιαμόρφωση στα ελληνικά) και όπως είναι φανερό απαιτεί τρομακτικούς υλικούς πόρους (αν ποτέ καταστεί δυνατή οποιαδήποτε λύση) αλλά και χρόνο.

Η εφικτότητα κάθε τέτοιας λύσης εξαρτάται από την ανάλυση της εφικτότητας των στοιχείων που τη συνθέτουν. Μέσα σε όλους τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη (ηθική, φιλοσοφική, πολιτική, μεθοδολογία κλπ.) υπάρχει και το καθαρά τεχνικό και επιχειρησιακό κομμάτι που θα κρίνει αν μια λύση είναι εφικτή.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ότι εξετάζεται η γεωδιαμόρφωση της Αφροδίτης με τη μέθοδο του εμπλουτισμού της ατμόσφαιράς της με εκείνα τα χημικά στοιχεία που θα τη μετατρέψουν σε ατμόσφαιρα που μπορεί να υποστηρίξει ανθρώπινη ζωή. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί μια ολόκληρη εφοδιαστική αλυσίδα για την παροχή των χημικών στοιχείων, των υλικών που χρειάζονται για τη λειτουργία του τεχνολογικού εξοπλισμού, των επισιτιστικών και άλλων υλικών για την επιβίωση των πληρωμάτων που θα εργάζονται κλπ. Εκεί προκύπτουν τρομερά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, τη διαχείριση των αποθεμάτων, τη δρομολόγηση των "οχημάτων" κλπ. Και μάλιστα σε ένα χωρικό σύστημα που έχει εντελώς διαφορετική μορφολογία από ένα γήινο δίκτυο, με διαφορετικά μέτρα αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας και σε εντελώς μα εντελώς διαφορετικές κλίμακες.

Τέλος πάντων, αυτό το post το έκανα τόσο από τον ενθουσιασμό μου όσο και για να δείξω ότι μπορείς να βρεις μια μέση λύση ακόμα και μεταξύ πολύ ανόμοιων πραγμάτων αν πραγματικά θέλεις. Και επειδή τα αγαπάω και τα δύο, τούτος ο συνδυασμός μου δίνει ένα επιπλέον ενδιαφέρον ερευνητικό και προσωπικό. Περιμένω ότι θα κάνει την επαφή μου με την αστρονομία/αστροβιολογία λίγο πιο involved πέρα από την κλασική ερασιτεχνική αστρονομία της παρατήρησης και φωτογράφησης άστρων κλπ. για την οποία μάλιστα ψάχνω το κατάλληλο τηλεσκόπιο το οποίο ξέρω εκ των προτέρων ακριβώς πού θα στήσω!

Mood: Excited

Η φωτογραφία προέρχεται από το λήμμα της Wikipedia σχετικά με τη γεωδιαμόρφωση και παρουσιάζει τις πιθανές φάσεις γεωδιαμόρφωσης του Άρη.
 

1 comment so far.

  1. elafini 19/5/07 1:45 π.μ.
    όπως απάντησα και στο ερωτηματολόγιο του Προυστ, παιδικό μου όνειρο ήταν να γίνω αστροναύτης..μεγάλο κόλλημα..ήμουν σκράπας στα φυσικομαθηματικά όμως...κλαψ..

Something to say?