Copycats

Πόσες και πόσες φορές δεν έχω διαβάσει posts σε άλλα blogs και έχω ζηλέψει (με την καλή έννοια) τις ιδέες και την έμπνευση των συγγραφέων τους, την αυθεντικότητα της προσέγγισης ακόμα και σε απλά και κοινότοπα θέματα; Πόσες φορές δεν έχω ακούσει ανθρώπους να μιλούν και έχω ταυτιστεί απόλυτα με αυτά που λένε ζηλεύοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι εγώ δεν μπορώ να εκφραστώ με αυτό τον τέλειο τρόπο; Ούτε μία ούτε δύο. Θα έλεγα ότι είναι συχνό φαινόμενο στη ζωή μου.

Είναι μερικοί άνθρωποι που φαίνεται ότι δεν μπορούν να κάνουν λάθος σε τίποτα, που πάντοτε θα έχουν το κατάλληλο πράγμα να πουν/γράψουν στην κατάλληλη στιγμή, ή που θα έχουν πάντα κάτι όμορφο και αυθεντικό να προσφέρουν. Ή τέλος πάντων θα χαράσσουν ένα αυθεντικό μονοπάτι ζωής με τους δικούς τους όρους και τη δική τους κοσμοθεωρία.

Για εμάς τους copycats όμως, που η ζωή μας και η πορεία μας βασίζεται σε ένα συνονθύλευμα βιωμάτων, απόψεων τρίτων και πολύ copy-paste η συνύπαρξη με τέτοιους ανθρώπους είναι οδυνηρή αλλά συνάμα και επιθυμητή. Μας πετάει στα μούτρα τη γύμνια μας, την αδυναμία μας να διαμορφώσουμε θέση χωρίς να την ξεπατικώσουμε από κάποιο άρθρο, post, βιβλίο, τσιτάτο. Μας μετατρέπει σε σκυλάκια πίσω από τους επαΐοντες και τους αυθεντικούς, μπας και μας πετάξουν κανένα κόκαλο που θα γλύφουμε για όλη μας τη ζωή. Αλλά ταυτόχρονα μας δίνει ζωή γιατί δε μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τη δημιουργήσουμε. Χαράσσει το δρόμο για εμάς κι εμείς απλώς τον ακολουθούμε.

Τουλάχιστον έχουμε αυτογνωσία. Ξέρουμε τι είμαστε και σε ποια θέση βρισκόμαστε. Δεν ζητάμε καμία χάρη, κανένα αξίωμα, τίποτα που δε μας αξίζει. Μόνο μερικά τσιτάτα για να τα επικολλήσουμε στο υπόλοιπο πασάλειμμα της ζωής μας και έτσι να κρύψουμε τη γύμνια μας κάτω από κακοραμμένα κουρέλια.

Αυτό το post είναι αφιερωμένο σε όσους αισθάνονται copycats, σε όσους αισθάνονται ότι ακολουθούν αγκομαχώντας αυτούς που "can do no wrong", σε όσους ακολουθούν το δρόμο που έμμεσα ή άμεσα χαράσσουν άλλοι. Σε όσους ζουν δανεικές ζωές από τα απορρίμματα άλλων. We shall never prevail.

Manic Street Preachers - Underdogs

This one's for the freaks
For you're so beautiful
For all the devotion
Written in your soul

This one's for the freaks
For the lost and weak
For the butterflies and devotees
For the disciples of our destiny

And like the underdogs we are
Shining bright but now disappeared
And like the underdogs we are
Passing like some fading stars
Like some fading stars

This one's for the freaks
Beaten down and lost
The shy and withdrawn
Or just out of touch

May you stay like freaks
May you make mistakes
May your will never break
For underdogs revenge is sweet, revenge is sweet

And like the underdogs we are
Shining bright but now disappeared
And like the underdogs we are
Passing like some fading stars
Like some fading stars

This one's for the freaks
This one's for the freaks
People like you need to fuck
To fuck people like me
This one's for the freaks for the lost and weak
This one's for the freaks
 

8 comments so far.

  1. [Germanos] 24/5/07 11:20 μ.μ.
    εεεε! Ολα είναι στο μυαλό μας φίλε

    Θα βρείς την κατάλληλη σκέψη , το κατάλληλο δευτερόλεπτο που θα αισθανθείς την ανάγκη να πείς κάτι μοναδικό διότι θα προέρχεται απο σένα....
  2. elafini 25/5/07 12:23 π.μ.
    συμφωνώ..όλα τρόπος έκφρασης και οπτικής είναι..και ουδείς αλάνθαστος ...φιλιά
  3. Σπιτόγατος 25/5/07 1:25 π.μ.
    Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε, να πούμε και να κάνουμε πράγματα πρωτότυπα... λίγη αυτοπεποίθηση παραπάνω χρειάζεται... Αυτό δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι...
  4. Μαύρος Γάτος 25/5/07 2:09 π.μ.
    Καλύτερα copycats παρά underdogs!

    Σ;)))))
  5. Ανώνυμος 25/5/07 8:37 μ.μ.
    @[germanos], elafini, σπιτόγατος

    Those who can do no wrong always prevail. Δεν διοικούν τις δικές του ζωές μόνο αλλά καταδυναστεύουν και τις ζωές των άλλων...

    @μαύρος γάτος

    Αυτή τη στιγμή είμαι και τα δύο...
  6. Ανώνυμος 27/5/07 10:07 π.μ.
    there's not such a thing. those "who can do no wrong"??? Όλοι το ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν, εκτός από τους ίδιους που πιστεύουν ότι είναι "can do no wrong".
  7. μια αντανάκλαση 27/5/07 10:06 μ.μ.
    "Είναι μερικοί άνθρωποι (...) που πάντοτε (...) θα χαράσσουν ένα αυθεντικό μονοπάτι ζωής με τους δικούς τους όρους και τη δική τους κοσμοθεωρία."

    Είναι και μερικοί άνθρωποι που ακολουθούν πάντα πεπατημένα μονοπάτια και οι πατημασίες τους θα είναι πάντα πολύτιμες, για να μην σβήσουν αυτά τα μονοπάτια από τους χάρτες.
    ;)
  8. exitmusician 29/5/07 12:46 μ.μ.
    @keimgreek

    Τι σημασία έχει αν είναι ή αν φαίνονται; Το δεύτερο αρκεί, σε συνδυασμό με μια αυξημένη αποτελεσματικότητα.

    @μια αντανάκλαση

    Πολύ όμορφη η σκέψη σου. Για να το σκεφτώ λίγο περισσότερο... Καλώς ήρθες!

Something to say?