Ο φιλελευθερισμός του Facebook

Είναι απλά η εντύπωσή μου ή όντως το Facebook έχει γίνει προπύργιο του φιλελευθερισμού; Ελάχιστους έχω συναντήσει που να μην δηλώνουν "liberal" ή "very liberal" ως πολιτική τοποθέτηση στο προφίλ τους. Πολύ liberal-ίκι πουλάμε, μου φαίνεται, και αυτό δε μ' αρέσει καθόλου για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Και εντάξει, ας πούμε ότι ο (νεο)φιλελευθερισμός φοριέται τελευταία. Αυτό όμως που βιώνουμε στην Ελλάδα δεν είναι μετάβαση σε οικονομία της αγοράς, ούτε προστασία της ατομικής περιουσίας, αλλά ξεπούλημα και ασυδοσία. Φωτεινά παράδείγματα οικονομίας της αγοράς με ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος, ελάττωση των κοινωνικών ανισοτήτων και προστασία του περιβάλλοντος μπορεί κανείς να βρει σε σοβαρά κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Κατά τα άλλα στην Ελλάδα από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 το ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 1%, ως late Christmas present και ως "απόδειξη" της κυβέρνησης ότι μπορεί να παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο στη λειτουργία της οικονομίας.

Αλλά είναι κι αυτές οι επιλογές του Facebook πολύ κουλές. Αν δεν είσαι liberal, είσαι είτε συντηρητικός (γιατί αυτά τα δύο μου φαίνονται συμπληρωματικά;), moderate (μεσοβέζικη λύση) ή apathetic. Τέλος. Δηλαδή ένας σοσιαλιστής, ένας ακροδεξιός, ένας αριστερός, ένας αναρχικός κλπ. κατάσσονται όλοι στο τσουβάλι "other" - όμως μπορείς να επιλέξεις το βαθμό του φιλελευθερισμού που επιδεικνύεις! A, υπάρχει και η επιλογή του "ελευθεριστή" (libertarian) αλλά αμφιβάλλω για το πόσοι γνωρίζουν αυτή την έννοια και τις διαφορές της από τον φιλελευθερισμό.

Ας κουλάρουμε, λοιπόν, με τον φιλελευθερισμό στην ελληνική βερσιόν του γιατί μέχρι στιγμής μας οδηγεί σε χειραγώγηση της αγοράς, περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και αδιαφάνεια στη διακυβέρνηση. Μέχρις ότου τα παραπάνω πάψουν να υποστηρίζονται από το στρεβλό οικοδόμημα της ελληνικής φιλελεύθερης έκδοσης και μέχρι η οικονομία της αγοράς στην Ελλάδα να ενισχύει ουσιαστικά τον ανταγωνισμό και τον καταναλωτή, ας επιλέξουμε το "other".
 

8 comments so far.

  1. Ανώνυμος 12/1/08 2:55 μ.μ.
    ετσι ειναι τα ξεπουληματα. τα 'φέουδα' συγκεντρώνονται στους 'μεγάλους' εις βάρος των πολλών που υποτίθεται ότι προστατεύονται από το 'κράτος'. κλισέ αλλά... it's history repeating.
  2. Ντροπαλός 12/1/08 10:45 μ.μ.
    Καλησπέρα,
    Νόμιζα ότι το πολιτικό προφίλ εμφανίζεται, αφού κάποιος συμπληρώσει κάποιο από τα τεστάκια, που κυκλοφορούν εκεί, και πως δεν το συμπληρώνει απλώς ο χρήστης.
    ΕΠίσης, εάν θυμάμαι καλά τα ερωτηματολόγια είναι φτιαγμένα σύμφωνα με την λογική της Αμερικής, με ακρότατα σημεία μηδενική παρέμβαση του Κράτους στην οικονομία και στην κοινωνία (ακροαριστερά) ή απόλυτη παρέμβασή τους στην αντίθετη περίπτωση (ακροδεξιά).
  3. exitmusician 14/1/08 11:51 π.μ.
    Keim, τουλάχιστον σε άλλα κράτη είναι κάπως καλύτερα κρυμμένο πίσω από σωστές αμοιβές και καλές κοινωνικές παροχές. Σε εμάς είναι εντελώς ξεδιάντροπα τα πράγματα.

    Ντροπαλέ, το πολιτικό προφίλ το επιλέγεις από μια λίστα με 7-8 στάνταρ επιλογές, μεταξύ των οποίων και το all-encompassing "other". Συμφωνώ ότι είναι φτιαγμένο με βάση τα αμερικανικά πρότυπα, αλλά τονίζω ότι μου κάνει εντύπωση το λιμπεραλίκι που συναντάω στους Έλληνες χρήστες. Δεν περίμενα τόσο φιλελευθερισμό σε ένα κράτος με τόσο στρεβλή οικονομία της αγοράς. Από την άλλη προφανώς δε μιλάμε για αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού, οπότε κανείς πρέπει να σταθμίσει και άλλους παράγοντες.
  4. Ανώνυμος 14/1/08 2:15 μ.μ.
    να σου πω κατι,exit?
    δε νομιζω οτι κανουν αυτη την πειλογη συνειδητα οι εγγεγραμμενοι στο facebook. απλα συμπληρωνουν οτι να 'ναι, it's that simple. και σιγα μην καταλαβαιναν οι περισσοτεροι...καλησπερες!
  5. Ανώνυμος 14/1/08 3:49 μ.μ.
    Εγώ μπήκα στο facebook και βγήκα μέσα σε τρεις μέρες... Όπως και να'χει, είναι πατέντα για φιλελεύθερους... Πολύ marketing και νέα ήθη εμπορικά και κοινωνικά.
  6. Ντροπαλός 14/1/08 10:45 μ.μ.
    Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και τα εξής: φιλελεύθερος έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικο-οικονομικο-φιλοσοφικό σημαινόμενο, το οποίο πολλοί αγνοούν.
    Έχει, όμως, έαν πολύ γοητευτικό σημαίνων. Εξάλλου, εάν δεν είσαι φιλελεύθερος τί είσαι "φιλόδουλος";
    Επίσης είναι και το θέμα της πολιτικής ορθότητας. δεν θυμάμαι το ερωτηματολόγιο του φ/μπ, αλλά πολλά θέτουν ερωτήσεις του τύπου: "Θα δεχόσαστε μέλος της οικογένειάς σας να παντρευτεί άσπρο/μαύρο/κίτρινο κλπ ομοφυλόφιλο κλπ". Ανάλογες ερωτήσεις μπαίνουν και σε δημοσκοπήσεις και λόγω π.ο σημειώνουν υψηλές θετικές απαντήσεις. Βέβαια, από την θεωρία μέχρι την πράξη η απόσταση είναι μεγάλη και ,όπως, έλεγε και ο Ηλιόπουλος σε κάποια ελληνική ταινία (δεν την θυμάμαι, ούτε ακριβώς την ατάκα)"Μα δεν μιλούσα για την αδελφή μου, κύριέ μου!"
    Εξάλλου η κλασσική λογική είναι:
    roll backing of the state, αφού διορισθώ.
    αυστηρό σχέδιο πόλεως, αφού χτίσω, όπως θέλω.
    Οικολογική συμπεριφορά για τους άλλους, εγώ πρέπει να πάρω το σούπερ ενεργειοβόρο αυτοκίνητο.
    Φυσικά, αφού βολευτώ, θα αρχίσω τις θεωρητικολογίες περί βαλκανιλικιού, τουρκοκρατίας κλπ κλπ.
  7. exitmusician 15/1/08 6:16 μ.μ.
    Life μου, προφανώς έτσι γίνεται. Αλλά ο περιορισμός των εναλλακτικών δείχνει κάτι, και ακόμα περισσότερα δείχνει η επιλογή μεταξύ αυτών των εναλλακτικών. Ειδικά στην Ελλάδα.

    Maya, εγώ πάλι δε βγαίνω αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας.

    Ντροπαλέ, στέκομαι στα περί πολιτικής ορθότητας και προσωπικού βολέματος. Ειδικά το δεύτερο είναι τυπικό Νεοελληνικό φαινόμενο.
  8. Ανώνυμος 1/3/08 2:49 μ.μ.
    libertarian= ελευθεριακός

    Βέβαια εγώ τον επιθετικό προσδιορισμό "ελευθεριακός" τον γνωρίζω για τον όρο "κομμουνιστής".

    Ελευθεριακός κομμουνισμός,λοιπόν...

    Υ.Γ. ένας όρος ταυτόσημος του αναρχικού,που όμως υποδηλώνει κάποιο θετικό πρόσημο κι ένα δημιουργικό πρόταγμα.

Something to say?