Τα Πουλιά Μια Φορά

Οι φίλοι μου από τα Μουσικά Προάστια δημοσιεύουν για πρώτη φορά ένα ανέκδοτο έμμετρο παραμύθι του Μάνου Ελευθερίου με τίτλο "Τα Πουλιά Μια Φορά". Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό πόνημα του μεγάλου στιχουργού και ποιητή το οποίο παρέμεινε στην αφάνεια για περίπου 10 χρόνια μέχρι που το εμπιστεύτηκε στα ικανά χέρια των παιδιών - που στα τόσα χρόνια της φιλίας μας δείχνουν την ίδια ατελείωτη αγάπη για το ελληνικό τραγούδι.

Όπως γράφουν οι φίλοι, "ο ανθρωπισμός του κύριου Μάνου στοχεύει στην απελευθερωτική πράξη και όχι στη γυαλιστερή φιλανθρωπία. Δεν περιέχει μισόλογα και καλαμπουράκια. Και θέλουμε αυτός ο ανθρωπισμός να συνεχίσει να εμπνέει το ελληνικό τραγούδι."

Θα πρόσθετα ότι αυτός ο ανθρωπισμός πρέπει να εμπνέει όχι μόνο το τραγούδι αλλά όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Εκεί όπου η γυαλιστερή φιλανθρωπία περισσεύει και κάνει τρανταχτή την παρουσία της ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, καπηλευόμενη ένα επίπλαστο αίσθημα χαράς που συνδυαζόμενο με τον οίκτο θρέφει τη χειμερία νάρκη της συνείδησής μας.

Θα ήθελα πολύ να έβρισκα ένα σκίτσο του Jean Gourmelin για να πλαισιώσει τούτο το post αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Αντ' αυτού παραθέτω ένα σκίτσο του John Lennon, που χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο στο σινγκλ "Free As A Bird" που κυκλοφόρησε πριν 12 χρόνια και λίγες μέρες. Νομίζω ότι ταιριάζει όμορφα με την τελευταία στροφή του ποιήματος, όμως αν κάποιος ενοχλείται από τη σύνδεση των δύο καλλιτεχνών ζητώ συγγνώμη.


Μ'αυτό το ποίημα σας χαιρετώ και εύχομαι καλά Χριστούγεννα, ελπίζοντας ότι θα κάνω ένα τελευταίο post πριν βγει ο χρόνος.
 

12 comments so far.

  1. Ανώνυμος 21/12/07 2:23 μ.μ.
    περασε τοσα ο φυλακισμενος και τελικα σωθηκε, με τον απολυτο τροπο. πολυ συγκινητικο το ποιημα οντως, φιλαρακι. εχουμε να τα πουμε καιρο, ε;; αυτος ο blogger παει απο το κακο στο χειροτερο, δεν ξερω αν μονο εγω την εχω παθει. θελω να σου ευχηθω κι εγω παο καρδιας να περασεις πολυ πολυ ομορφα, να χαμογελας περισσοτερο με το νεο ετος (παρολο που εινια δισκετο) και να βρεις κατω παο το δεντρο σου αυτα που θελεις!!
    φιλακια!
  2. Shades 21/12/07 5:50 μ.μ.
    Χαρούμενες γιορτές με υγεία!!!
  3. Ανώνυμος 21/12/07 10:15 μ.μ.
    Περιμένω mail σου... :)
    sillman mycosmos gr
  4. Ανώνυμος 26/12/07 8:11 μ.μ.
    Επειδή είμαστε και μίας κάποιας ηλικίας, πιστεύω ότι αυτή την ατάκα θα τη θυμάσαι:

    "Ι μιλιόρι αγγούρι από Μίσκο, ΚΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!"*

    Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω το video με τα ελαφάκια.

    *δεν παίρνω ποσοστά από τη Μίσκο για αυτό το σχόλιο. Μήπως θα έπρεπε;
  5. Φράνσις 27/12/07 10:40 π.μ.
    "φιλανθρωπία δεν έιναι να δώσεις το κόκκαλο στον πεινασμένο σκύλο, φιλανθρωπία είναι να δώσεις το κοκκαλο στον πεινασμενο σκύλο ενώ κι εσύ πεινας εξίσου"... νομιζω καπως ετσι το διατύπωσε ο Στάινμπεκ. Του οποιου βιβλιο διαβαζε ο Τσάπμαν πριν σκοτώσει τον Λένον! Θα τα πουμε exit,ελπίζω με χαρά και καλύτερες σκέψεις, ε;
  6. Ανώνυμος 27/12/07 9:48 μ.μ.
    Γεια σου exit!
    Τις ευχές μου για το υπόλοιπο των εορτών
    Χρόνια πολλά!
    πι!
  7. tzotza 31/12/07 3:33 μ.μ.
    χρονια πολλα και καλη χρονια exit!!!
    να ειναι το 2008 γεματος απο αυτα που εσυ επιθυμεις!!
    να σε χαιροντε και να χαιρεσαι οσους αγαπας και σαγαπανε!!

    φιλια!!
    :)
  8. elafini 31/12/07 5:44 μ.μ.
    Εμείς πάντως ευχόμαστε Χρόνια πολλά και να είναι ο νέο χρόνος όπως τον επιθυμείς...φιλιά
  9. ion 1/1/08 4:45 μ.μ.
    Να έχεις μια υπέροχη χρονιά exit..**
  10. -keimgreek- 2/1/08 10:56 π.μ.
    Kali xronia :-)
  11. exitmusician 3/1/08 5:32 μ.μ.
    lifewhispers, shades, Μάνο, Νεφέλικα, Ξωτικό, Παπί, Tzotza, Ελαφίνι, Ίον, Keim σας ευχαριστώ για τις ευχές. Να πάνε όλα καλά αυτό το χρόνο και να μου έρθει επιτέλους αυτή η καταραμένη η On που με έχει στο περίμενε 2,5 μήνες τώρα (γμτ)!

    Από τη δουλειά είναι δύσκολη η συνεχής πρόσβαση στα blogs που αγαπώ, στο πατρικό δεν πηγαίνω τόσο συχνά, και μοιραία χάθηκα...
  12. Manos S. 4/1/08 9:31 π.μ.
    Kαλή χρονιά... :)
    Αμάν αυτές οι κολοεταιρείες...υπομονή!

Something to say?