Ο λανθάνων ρατσισμός του κράτους

Κατηγορία:
Είχε, λέει, ένας ποδοσφαιριστής της Καλαμαριάς προκλητική (ή/και αλήτικη) συμπεριφορά στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, κάνοντας άσεμνες χειρονομίες στο τέλος του αγώνα και κατά τη διάρκειά του, τις οποίες είδε όλη η Ελλάδα. Κατά "διαβολική" σύμπτωση έτυχε ο ποδοσφαιριστής αυτός να είναι Αλβανός και σαν να μην έφτανε αυτό το μικρό του όνομα να είναι και Άλμπαν. Σαν να είσαι Γάλλος και να σε λένε Φρανσουά ένα πράγμα - αλλά κατά τα άλλα καμία σχέση. Γιατί αν ο υποθετικός Γάλλος ποδοσφαιστής Φρανσουά συμπεριφερόταν έτσι το πολύ-πολύ να έτρωγε κανένα πρόστιμο, άντε και καμιά αγωνιστική. Και ούτε δελτία ειδήσεων θα ασχολούνταν, ούτε ο υφυπουργός Αθλητισμού, ούτε κανένας.

Όμως αυτή η περίπτωση ανέδειξε όλα τα κρυφά ή λιγότερο κρυφά εθνικιστικά αισθήματα που μας κατατρύχουν και που έχουν εμποτίσει όχι μόνο τη σκέψη μας αλλά και τη λειτουργία του ίδιου του κράτους. Μέχρι κι ο εισαγγελέας έκανε, λέει, παρέμβαση για να διαπιστωθεί αν ο παίκτης Μπούσι βρίσκεται "νόμιμα" στην Ελλάδα. Είναι βέβαια να αναρωτιέται κανείς για τις προθέσεις του από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη περίπου 50 μη κοινοτικοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Α' Εθνική και πάνω από 120 ξένοι στη Β' Εθνική για τους οποίους δεν διατάχθηκε ποτέ καμία τέτοια έρευνα.

Επιπλέον, ανέφερε ο εισαγγελέας στο σκεπτικό του, οι χειρονομίες του Μπούσι εμπίπτουν στις διατάξεις του ποινικού κώδικα. Μάλιστα. Όπως πιθανότατα ενέπιπταν οι δηλώσεις του Γεωργάτου περί... δολοφονίας του διαιτητή Μπλάθρα το 2004 και παλαιότερα οι μυθικές δηλώσεις του διαιτητοπατέρα Σπάθα, "το Αιγάλεω και ο Ολυμπιακός να κερδίζουν και οι υπόλοιποι να πάνε να γ...". Στη μεν πρώτη περίπτωση ο Γεωργάτος έφαγε ποινή 1 αγωνιστικής και 10 ημερολογιακών ημερών αποκλεισμό, στη δεύτερη δεν έγινε απολύτως τίποτα. Fair enough.

Αλλά βέβαια ακούστηκε ως γραμμή υπεράσπισης του ποδοσφαιριστή ότι και οι συνάδελφοί του από τον Παναθηναϊκό απαντούσαν στην προκλητική συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια του αγώνα με ύβρεις εναντίον της καταγωγής του. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς ειπώθηκε (ξέρει το "μοναστήρι" να φυλάγεται...) αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει φωτιά χωρίς καπνό, και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι παίκτες του Παναθηναϊκού φαίνεται να "κάπνιζαν". Μπράβο σας μάγκες, αν νομίζετε ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιπετωπίσετε κάποιον μέσα στο γήπεδο είναι να τον βρίζετε για την καταγωγή του.

(Αφήνω απέξω τα κανάλια, γιατί η κατάσταση είναι γνωστή και συνηθισμένη που καταντάει βαρετή. Μαζί με τα ναυάγια, τα ομόλογα και τα επεισόδια στην Παιανία οι τηλεξερόλες βρήκαν καινούριο πάτημα για να ξεδιπλώσουν τη μνημειώδη ημιμάθειά τους).

Δεν θέλω να υπερασπιστώ τον ποδοσφαιριστή της Καλαμαριάς. Δεν τον ξέρω και δεν μπορώ να κρίνω αν είναι "καλό παιδί", "οικογενειάρχης" και όλα τα συναφή υπερασπιστικά επίθετα που του προσδίδονται (λες και ένας οικογενειάρχης δεν μπορεί να είναι κακός σύζυγος, κακός πατέρας κλπ.) Αντίθετα θεωρώ αλήτικη τη συμπεριφορά του και ποταπό τον χαρακτήρα του. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν σε μια τέτοια δύσκολη μέρα, στην οποία τεστάρονταν η συμπεριφορά όλων μετά το περιστατικό της Παιανίας, επέλεξε να πουλήσει φτηνή μαγκιά και τσαμπουκαλίκια αντί να αναλογιστεί το φορτίο και την ευθύνη που κουβαλάει πλέον και αυτός και οι όμοιοί του μπας και γίνει αυτό το ρημαδιασμένο ποδόσφαιρο λίγο καλύτερο.

Όμως αυτό το περιστατικό μας τρίβει κατάμουτρα τη μιζέρια και την υποκρισία μας, και το χειρότερο πλέον είναι ότι εμφανίζεται σαν αντανακλαστική αντίδραση του ίδιου του κράτους. Ο Αλβανός που όλοι κατά βάθος θέλουμε να χαρακτηρίσουμε ως εγκληματία, αλήτη, κλέφτη κλπ. βρήκε την τελευταία ενσάρκωσή του στο πρόσωπο του Μπούσι. Όλοι εναντίον του, όχι επειδή συμπεριφέρθηκε αλήτικα αλλά επειδή είναι ένας Αλβανός που συμπεριφέρθηκε αλήτικα. Σε αντίθεση με τον Φρανσουά που λέγαμε πιο πάνω. Ή και τον "κοσμοπολίτη" και "σταρ" Καρεμπέ ακόμα, για όσους θυμούνται.

Mood: Pissed off
 

1 comment so far.

  1. elafini 18/4/07 1:50 π.μ.
    νιώθω πως τα είπες και ξεθύμανες..κι εμείς σε ακούμε και συμφωνούμε..και ναι..είμαι και ποδοσφαιρόφιλη..αγγλικό πρωτάθλημα όμως..χαχα ;)

Something to say?