Πράσινες Οροφές για μια Βιώσιμη Αττική

Κατηγορία:
Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με θέμα "Πράσινες Οροφές για μια Βιώσιμη Αττική" διοργανώνεται από το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συνέδριο ξεκινάει την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, 17:00, Αμφιθέατρο Αντωνιάδου (Πατησίων 76, 1ος όροφος) και διαρκεί μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου.

Το θέμα του συνεδρίου προφανές, ενώ θα αναπτυχθούν μεταξύ άλλων case studies επιτυχημένης εφαρμογής των πράσινων οροφών, ενός concept που φαίνεται ότι ταιριάζει στην Αθήνα του περιορισμένου χώρου για την φύτευση πρασίνου, των εξαιρετικά ενεργοβόρων κτιρίων, και των πολλών ανεκμετάλλευτων οροφών.

Μία πρώτη γεύση δόθηκε στη χτεσινή εκπομπή της ΕΤ-3, "Ανιχνεύσεις", όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα των ενεργητικών και παθητικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πώς μπορεί η δεύτερη κατηγορία να χρησιμοποιηθεί στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική ώστε η βιοκλιματική κατοικία να θερμαίνεται και να ψύχεται χρησιμοποιώντας μόνο τις δυνάμεις της φύσης.

Πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.
 

9 comments so far.

  1. elafini 6/12/07 11:44 π.μ.
    η ιδανική λύση θα ήταν αυτή...και πόσο όμορφη...αν και αμφιβάλλω για το πόσο είναι υλοποιήσιμη σε μεγάλη έκταση, αξίζει να κάνουμε μια προσπάθεια...ευχαριστούμε για την ενημέρωση

    καλημέρα :)

    (ελπίζω να είσαι καλά :)
  2. spirou 6/12/07 12:32 μ.μ.
    Auto ektos apo polu kali lusi tha itan kai omorfo!
  3. zero2one 6/12/07 1:02 μ.μ.
    Αυτό που συνήθως δεν κατανοούμε είναι ότι όλες αυτές οι λύσεις συχνά είναι εφαρμόσιμες και στο _δικό_ μας σπίτι. Απαιτούν πρώτα δουλειά στο μυαλό, λίγη κινητοποίηση/χρόνο/σχεδιασμό.

    Τι μας λείπει; (Βάζω κι εμένα μέσα) Ο χρόνος, η βούληση...
  4. Φράνσις 7/12/07 10:37 π.μ.
    Πρασινες στέγες, γαλανές θαλασσες κα κατάμαυρες ψήφοι για τους αχαίρευτους που αποφασισαν να εξαιρέσουν 400 στρέμματα απ΄την αναδάσωση της Παρνηθας..Η' της Πεντελης; Φιλια.
  5. tzotza 8/12/07 1:26 π.μ.
    Tην εχω ξανα ακουσει αυτη την ιδεα..την εχω δει και σε documentary σε αλλες χωρες να γινεται..ειναι πραγματικα πολυ ομορφη και practical solution αλλα γιατι εχω μεγαλη αμφιβολια για το αν θα γινει η οχι στην δικη μας πολη?..ελπιζω να κανω (κανουμε)λαθος!!!

    φιλια!
    :)
  6. exitmusician 8/12/07 1:58 μ.μ.
    Παιδιά δυστυχώς δεν κατάφερα να παρευρεθώ. Θα προσπαθήσω να βρω τα πρακτικά και θα σας ενημερώσω κατάλληλα.

    Elafini μου καλά είμαι. Έχω χαθεί, το ξέρω, ελπίζω να είναι προσωρινό...

    Spirou, φαντάσου να πετάς πάνω από την Αθήνα και να βλέπεις όλες τις ταράτσες πράσινες...

    zero2one, δεν είναι μόνο η δική μας βούληση, είναι και το πλαίσιο που υπάρχει για να διευκολύνει την εφαρμογή της. Δες τι γίνεται με την ανακύκλωση: υπάρχει τόσος κόσμος που ενδιαφέρεται αλλά δεν μπορεί να βρει άκρη. Σε παραπέμπω σε ένα ενδεικτικό post του null (http://singensanggesungen.wordpress.com) με τίτλο "Δεν θα το πω αν δεν το πεις".

    Ξωτικό μου ρίχτε την τη μούτζα για μένα σήμερα, σας παρακαλώ. Θα πας; Αν ναι, περιμένω ανταπόκριση!

    Tzotza, υπάρχουν αρκετά black spots όπως π.χ. πού θα βρίσκεται το νερό για το πότισμα των οροφών (που δε μας περισσεύει κιόλας), πόσο επιβαρύνεται η στατικότητα και το φορτίο των κτιρίων κλπ. Μένει να δοθούν απαντήσεις και σε αυτά τα ζητήματα, αν και νομίζω ότι όσοι εφαρμόζουν αυτό το σύστημα τα έχουν ήδη λύσει.
  7. Ανώνυμος 13/12/07 7:45 μ.μ.
    Ginetai k ton Ianoyario paromoio 3hmero sunedrio sto Texnopolis mazi me ek8esh... Be there!
  8. exitmusician 14/12/07 12:58 μ.μ.
    Colpo, φαντάζομαι ότι δεν σχετίζονται τα δύο συνέδρια ή κάνω λάθος;
  9. Ανώνυμος 14/12/07 9:43 μ.μ.
    http://www.sd-med.org/index_en.htm,
    de nomizw oti oi organwseis sundeontai alla to 8ema einai paromoio.
    Milaw se afto opote an 8es parapanw info borw na sou steilw :- )

Something to say?